Region Vijesti

Ðukanović: Neću podnijeti ostavku

Crnogorski predsednik Milo Ðukanović tvrdi da protesti u Podgorici protiv vlasti nisu građanski, već politički i da iza njih stoje opozicione partije, sa jasnim političkim idejama.

Ðukanović je u emisiji “Intervju” na TVCG ponovio da neće podneti ostavku, što je jedan od zahteva demonstranata.

“Ovde bi građanski karakter protestima trebalo da da okolnost što formalno frontmeni protesta nisu lideri političkih stranaka, nego ljudi koji su koliko do juče bili pripadnici raznih partija. I danas bi oni trebalo da budu garancija da je reč o građanskim protestima, iako jako dobro znamo da u pozadini tih protesta stoje političke partije, ne samo logistikom nego i političkim idejama”, rekao je Đukanović.

Crnogorski predsednik tvrdi da su političku ideju artikulisale parapolitičke strukture, one koje, kako kaže, godinama “kreiraju ideju nasilne promene vlasti, a tu su i koncern Vijesti, još jedan broj NVO i medija koji su opozicioni, iako se predstavljaju kao nezavisni.”

“Njihov cilj je nedemokratska smena vlasti,” smatra Đukanović i dodaje da ovog puta imaju zahtev da “obezdržave” državu i unište institucije.

Đukanović je istakao da za vlast nema tabu tema.

“Spremni smo da razgovaramo o svakom pitanju koje tangira građane, ali nismo spremni na ultimatume i nismo spremni na rušenje i to je valjda logično”, jasan je Đukanović.

On smatra da je specijalni tužilac Milivoje Katnić nesumnjivo u pravu, kada kaže da su protesti povezani sa tim što se približava presuda optuženima u slučaju za pokušaj terorizma na dan izbora 2016. godine.

Među učesnicima protesta, kako kaže, postoji čitav konglomerat političkih interesa, a jedan od važnijih je, kako tvrdi, interes DF-a, koji želi da pobegne od odgovornosti.

“Očigledan je strah kod jednog dela opozicije i ja mislim da se oni sada uzdaju u revoluciju. Ko se uzda u to, tanki su mu argumenti. Mi smo danas u finalu jednog regularnog sudskog postupka. Ne radujem se ničijoj krivičnoj odgovornosti, ali ako neko sebi da za pravo da zarad svog interesa ugrožava građansku sigurnost, s tim ne može biti interesa,” poručio je Đukanović.

On je ocenio da je “jasno uočljiva nit”, koja povezuje sve zahteve za njegovom ostavkom, u poslednjih 30 godina jer je, kako je naveo, reč o politici koja ne veruje u snagu svojih argumenata.

“Nama suprotstavljena politika nije politika koja može pobediti. Oni ne mogu pobediti na izborima, zato kreiraju afere. Oni pojačavaju svoj aktivizam da kreiraju afere uz pomoć bilo kog politickog desperadosa, koji bi doveo do revolucionarnog naboja koji će im pomoći da sprovedu ideje u delo”, rekao je Đukanović.

Ðukanović kaže da su njegovi politički kritičari uvek bili uvereni da bi njegov odlazak sa političke scene, uključujući i fizičku likvidaciju, odnosno scenario iz oktobra 2016, zapravo otvorio put za ostvarivanje njihovih politickih interesa.

“Ne postoji danas više zebnja da bi promena, ili odlazak bilo kog pojedinca doveo u pitanje strateške interese države,” rekao je Đukanović.

On je podsetio da su ga pozivali više puta da podnese ostavku, zbog izdaje srpskih nacionalnih interesa.

“Zato što imam neke pronatovske stavove i paktiram sa onima koji su kreatori politike bombardovanja Srbije i Crne Gore. Podsetiću vas da su me pozivali da podnesem ostavku zbog potpisivanja Beogradskog sporazuma i zbog izdaje crnogorskih nacionalnih interesa za koje su me optuživali neki od čelnika DF-a. Zatim u vreme predreferendumske kampanje takođe sam pozivan na ostavku, pa i priznanje Kosova takođe je bilo povod za takav poziv, pa 2015. rušilacke demonstracije, pa 2016. i evo sada 2019.”, naveo je Đukanović.

Povodom slavlja Albanskog foruma zbog izborne pobede na lokalnim izborima u Tuzima, Ðukanović je ocenio da su nacionalne ideje danas u modi, ne samo u Crnoj Gori, već i šire.

“Imali smo regularan proces i ja čestitam pobedničkoj koaliciji i verujem da će to ići u prilog crnogorskoj multietničkoj stabilnosti”, poručio je Ðukanović.

(Tanjug)

Slične objave

Planirana isključenja električne energije u Banjaluci za ponedjeljak, 22.07.2019 godine

Z.K

Tijela oca i ćerke koji su se utopili na granici sa SAD vraćaju u Salvador

M.

Sve više zemalja zabranilo sporni model “boing 737 maks 8”, ali SAD još uvijek ne

M.

Ostavite komentar