Republika Srpska / BiH Vijesti

Bajtal poručio da milijarderi u BiH mogu da kupe narednih 100 izbora

Ovo je bogata zemlja koja ima rude, šume, ugalj, energiju, vode, četvrti smo hidropotencijal u Evropi… Naše siromaštvo je projektovano, jer smo opljačkani, a to su nam uradili i jedni i drugi i treći.

Rekao je ovo politički analitičar Esad Bajtal govoreći o stanju u Bosni i Hercegovini, naglašavajući da vlast i narod u ovoj zemlji nemaju ništa zajedničko.

– Nama neko spolja mora da pomogne, jer nismo u stanju da sami riješimo problem u BiH. Ovi koji vladaju su se dobro „ukopali“, bogati su, novcem i moći kojom raspolažu mogu dobiti narednih stotinu izbora – uvjeren je Bajtal.

Naglašava da u BiH ima nekoliko milijardera, koji sa tim novcem mogu da kupe izbore kada god i gdje god hoće.

– U ovoj bijedi i propasti imamo 105 pojedinaca koji su “teški” 10 milijardi dolara, pokazalo je istraživanje Velt-ikasa. Oni sa tim novcem mogu da dobiju izbore gdje god hoće, pa i u velikoj Americi. Šta narod tu može – upitao je on.

Dodaje da niko ne želi da otkriva ko su milioneri u BiH, te da zato prijedlozi Zakona o ispitivanju porijekla imovine ne mogu da prođu.

– Kada ih pitamo ko su tih 105 ljudi, nemamo odgovor. Zovu nas demokratskim društvom, a neće da kažu ko su ti milijarderi. U demokratskom društvu se mora znati ko su oni i kako su došli do bogatstva. U Skupštinu već godinama u dnevni red ne može da uđe pitanje Zakona o ispitivanju porijekla imovine. To nije slučajno, jer tih 105 pripadaju vlasti ili se vrte oko njih – objašnjava Bajtal.

Dodaje da upravo ti ljudi finansiraju malverzacije oko izbornih rezultata, koji već godinama nisu volja naroda, nego su pokradeni i izmanipulisani.

Narod ne odlazi, već bježi
Zbog svega toga, naglašava Bajtal, narod iz BiH bježi glavom bez obzira.

– Narod ne odlazi odavde nego bježi. Moramo biti precizni – odavde se bježi glavom bez obzira i to na isti način kao što se bježalo tokom rata i prije rata. Ovdje vladaju strah, nepotizam, prevere, pljačke… – zaključio je Bajtal.

SrpskaInfo

Slične objave

Dječak pronašao bombu u rijeci

M.

Venecuela: Građani na ulici pucaju, a Maduro ima plan

M.

Snažni pljuskovi, poplavljeni Nju Orleans i Hjuston

D V

2 0 komentara

milan Mart 14, 2019 at 9:00 am

NE ZNAM STA DA SE RADI,ZNA LI IKO_-!!!!!

Odgovori
racic Mart 14, 2019 at 1:52 pm

Nema tu neke velike mudrolije moj “Milane”.
Učini ono sto ti dusa traži. Budi pametan.
Otadžbina je važnija od loših, nemoralnih, pohlepnih
vlastoljubaca.
Učini ono što bi naši praočevi učinili i što su činili.
Bori se brate onako kako mozes.
Riječju, djelima, istinom.
Gledaj svakoga direktno u oči.
Ne ustručavaj se podignuti pesnicu visoko
kada ti nepravdu čine nepravedni.
Istina dolazi.
Ne treba nas biti strah da budemo hrabri.

Odgovori

Ostavite komentar