Hrana i zdravlje

Odlične vijesti za sve trudnice: Jedenje ovog voća može olakšati porođaj

PRAVILNA prehrana je jedna od najbitnijih stavki tokom trudnoće.

Umjesto da se davite u nezdravim grickalicama i slatkišima (opravdavajući nakupljene kilograme činjenicom da biste ih ionako dobili), radije posegnite za voćem i povrćem. Dok se birajući pravilne, zdrave namirnice brinete o sopstvenom zdravlju, istovremeno to činite i za svoju bebu pa biste upravo zato trebali obratiti dodatnu pažnju na ono što se nalazi na vašem tanjiru.

Dok većina voća sadrži potrebne vitamine i hranjive tvari za kojima će vaše tijelo čeznuti tokom trudnoće, postoji i ono voće koje posebno blagonaklono djeluje na vas, ali i na porođaj.

Istraživanje objavljeno u Journal of Obstetrics and Gynaecology pokazalo je da će žene koje su tokom određenog perioda trudnoće jele datule vjerovatno imati lakši porođaj od onih koje ih nisu konzumirale. Prema tvrdnjama istraživača, njihov porođaj trajaće u prosjeku čak sedam sati kraće.

Riječ je o istraživanju provedenom na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu koje je pokazalo da konzumiranje datula četiri sedmice prije porođaja može majkama olakšati porođajne bolove i smanjiti krvarenje. Naime, datule stimuliraju maternicu trudnice regulisanjem i pospješivanjem kontrakcija, što olakšava porođaj, a ako je trudnoća uredna, preporučuje se konzumacija do šest datula dnevno.

 

Index.hr

Slične objave

Čučnjevi za zadnjicu: Ovako izgleda trening najatraktivnije žene svijeta

J K

Nije svejedno gde imate višak sala

V.R.

Druženje preduslov za zdravlje i sreću

V.R.

Ostavite komentar