Svijet Vijesti

Nove prijetnje Rusiji: Više nismo partneri, obustavite Sjeverni tok 2

Evropski parlament je velikom većinom glasova usvojio rezoluciju kojom se poziva na zaustavljanje projekta Severni tok 2.

Za rezoluciju su glasala 402 poslanika, 163 je bilo protiv, a 83 uzdržana, javlja Sputnjik.

Rezolucija, koja je neobavezujuća i koju je podneo poslanik iz Letonije, takođe poziva na uvođenje novih sankcija EU prema Rusiji i ograničavanje pristupa Moskvi finansijama i tehnologijama, kao i da se zemlja ne smatra strateškim partnerom.

U tekstu dokumenta piše da projekat “Severni tok 2” navodno pojačava zavisnost EU od isporuka ruskog gasa i ugrožava energetsku politiku bloka i njene “strateške interese”. Sputnjik dodaje da je, međutim, usvajanje novih ekonomskih restrikcija, uključujući individualne sankcije i pristup tehnologiji, u nadležnosti izvršne vlasti Evropske unije.

Nemačka, koja snažno podržava Severni tok 2, ranije je obezbedila da se domaći propisi EU o tržištu primenjuju i na cevovode koji idu do i iz zemalja koje nisu članice Unije, a koji prolaze kroz Evropu, što uključuje i projekat Severni tok 2, nakon što je postigla kompromis sa Francuskom po tom pitanju, podseća se u tekstu.

Slične objave

Američki diplomata u BiH upozorava: Još 5.000 ratnih zločinaca je na slobodi

D V

“Umberto” postao uragan

M.

Afera “Tegeltija”: Poziv na protest

M.

Ostavite komentar