Magazin Zanimljivo

Na današnji dan, 12. mart: Preminuo Mihajlo Pupin

Srpski naučnik Mihajlo Idvorski Pupin preminuo je na današnji dan, 12. marta 1935. godine.

Pupin je na svijet došao 1854. godine u selu Idvor, u današnjoj opštini Kovačica. Po odlasku u  Sjedinjene Američke Države, dodao je svom imenu riječ “Idvorski” kako bi naglasio svoje porijeklo.

Osnovno obrazovanje je sticao u srpskoj pravoslavnoj osnovnoj školi u svom rodnom mjestu, a zatim i u njemačkoj osnovnoj školi u Perlezu. Srednju školu je završio u Pančevu, a 1872. godine uputio se u Prag, gdje je nastavio školovanje.

Ubrzo je otputovao u Ameriku, gdje je pet godina radio kao fizički radnik, sve vrijeme učeći engleski, latinski i grčki jezik i pohađao večernje kurseve. U jesen 1879. godine je upisao studije na “Kolumbija koledžu” u Njujorku, a kao primjeran student je oslobođen plaćanja školarine.

Svoje obrazovanje nastavio je na Kembridžu i na Univerzitetu u Berlinu.

Mihajlo Pupin je tokom svog naučnog i eksperimetalnog rada dao značajne zaključke važne za polja višestruke telegrafije, bežične telegrafije i telefonije, potom rentgenologije, a ima i velikih zasluga za razvoj elektrotehnike. Takođe je zaslužan i za pronalazak tzv. Pupinovih kalemova.

Slavni naučnik je dobitnik mnogih naučnih nagrada i medalja, a dobio je i Pulicerovu nagradu za autobigrafsko djelo “Od pašnjaka do naučenjaka”. Pored toga, bio je član Američke akademije nauka, Srpske kraljevske akademije, počasni doktor 18 svjetskih univerziteta i jedan od osnivača Nase. Predavao je na Univerzitetu “Kolumbija”, gdje danas jedna zgrada, u kojoj se nalazi odjeljenje za fiziku i astronomiju, nosi njegovo ime – Pupinova laboratorija.

 

National Geographic

Slične objave

Beker ljubi 20 godina mlađu

V.R.

Novinarka tuži boksera zbog onog što joj je napravio pred kamerama

Igor Mudrinić

Jessica Simpson zadivila količinom izdojenog mlijeka: “Kraljica tekućeg zlata!”

Igor Mudrinić

Ostavite komentar