Ljubav i seks Magazin

Kako nastaju bebe iz epruvete?

Dvadeset dvije godine nakon što je ostvario svoj naučni san – rođenje bebe iz epruvete – dr Robert Edvards je 2010. godine dobio Nobelovu nagradu za razvoj vanteljesne oplodnje.

Pokušaja in vitro oplodnje bilo je i ranije, ali nijedan nije uspješno okončan, tj. nije rezultirao rođenjem bebe, sve dok u julu 1978. godine svijet nije ugledala Luiza Braun. Prva beba iz epruvete bila je simbol velike pobjede na polju medicine i dala je nade milionima ljudi da će se ipak možda ostvariti kao roditelji.

Pojednostavljeno, proces vantjelesne oplodnje svodi se na punkciju i „iznošenje“ jajne ćelije iz tijela žene i njeno spajanje sa spermatozoidima muškarca u laboratoriji, u mikrouslovima koji nalikuju prirodnim. U to vrijeme i na tom mjestu događa se oplodnja – dakle, in vitro, van tijela. Tek oplođena jajna ćelija, zigot, počinje svoj rast – dijeli se na dvije ćelije, pa na četiri, pa osam… Nekoliko dana nakon oplodnje embrion se vraća u tijelo žene, konkretno, u matericu, gdje bi se i sam našao da je oplodnja izvršena prirodnim putem.

Ubrzo, u slučaju da je postupak uspješan i da su svi uslovi odgovarajući, dolazi do implantacije embriona u zid materice gdje on nastavlja rast i počinje novi, sasvim uobičajen život.

U prirodnim uslovima, čitav proces od oplodnje do implantacije bi se vrlo malo razlikovao: susret spermatozoida i jajne ćelije dogodio bi se ne u laboratoriji, već u jajovodu žene. Onda bi se oplođena jajna ćelija spustila u matericu gdje bi poslije oko nedjelju dana od oplodnje došlo do implantacije embriona koji je, u međuvremenu, počeo da raste i dijeli se. Baš kao što je to radio embrion iz laboratorije.

Medicina je toliko napredovala da se često, sasvim rutinski, jedan broj embriona dobijenih u laboratoriji ne vraća u matericu, već se zamrzava i čuva za eventualni naredni postupak vantjelesne oplodnje.

No, bez obzira na sva čovjekova miješanja u prirodne procese, ovakve trudnoće i bebe koje zahvaljujući postupku vantjelesne oplodnje stignu na svijet, ni po čemu se ne razlikuju od drugih.

Iako u realnim uslovima sve nije toliko lako i jednostavno, a za pacijente koji se podvrgavaju ovom postupku često je veliko psihičko i fizičko opterećenje, danas u Bosni živi hiljade beba začetih u laboratoriji.

Luiza Braun, prva beba iz epruvete, sada je žena u četrdesetim godinama koja ima svoje dijete, začeto sasvim prirodnim putem.

Izvor: Nauka kroz priče

Slične objave

Osuđen tinejdžer koji je prijetio smrću princu Hariju

V.R.

Robert de Niro dobitnik SAG nagrade za životno delo

V.R.

Prva poruka Adel nakon razvoda je inspiracija dana

Igor Mudrinić

Ostavite komentar