Republika Srpska / BiH Vijesti

Za ubistvo djece u Srpskom Sarajevu još niko nije odgovarao

Polaganjem cvijeća na spomen – obilježje ubijenoj djeci, služenjem parastosa i istorijskim časom u Osnovnoj školi „Sveti Sava”u Istočnom Sarajevu obilježen je Dan sjećanja na nevino stradalu djecu sa područja Srpskog Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine.

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ Danijela Mrda kaže da je 11. mart tužan dan za grad Istočno Sarajevo, a posebno za porodice stradale djece, ali i da je svakako prilika da se mladim naraštajima pruži prilika da istinu uče kroz istoriju kao valjanu nauku, a ne kao falsifikat.

– Obaveza nas prosvjetnih radnika jeste da govorimo i njegujemo kulturu sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva i na taj način je sačuvamo od zaborava. Napominjemo javnost da do današnjeg dana niko nije odgovarao za zločine počinjene nad djecom – ističe Mrda.

Ona dodaje da su sinonim stradanja u Srpskom Sarajevu dvije učenice Nataša Učur i Milica Lalović koje su poginule od snajperskih hitaca 11. marta 1995. za vrijeme potpisanog primirja, dok su bezbrižno igrale lastiša ispred svoje zgrade.

Mrda je napomenula da spisak stradale djece nije još uvijek konačan.

– Mislim da je zadnjih mjeseci spisak premašio 120, ali Centar za istraživanje ratnih zločina još uvijek ne izlazi sa zvaničnim podacima, zato što se podaci još uvijek prikupljaju, a za porodicama se još uvijek traga. Neka djeca su imala sudbinu da, osim što su i sami stradali, stradale su i njihove porodice pa je zbog teško doći do rodbine koja nam može dati relevantne podatke – rekla je Mrda.

Milena Vitković koja je u ratu, na planini Treskavici, izgubila desetoro članova svoje porodice, među kojima i bratića, Miluna Tešanovića, koji je imao samo godinu i po dana, kaže da Božija pravda gmiže ali stiže i da svi oni koji su zlo radili ne mogu da se nadaju dobrom.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da Srbi jesu za pomirenje, za toleranciju, ali da se za ove stvari mora odgovarati.
– Novi Savjet ministara mora ovo pitanje jednom ozbiljno da pokrene u BiH. Dosta više to da su Srbi odgovorni za sve pa čak i za to što je danas ponedjeljak, 11. mart, i što smo se mi ovdje danas okupili. Snajperisti ne pucaju nasumice, to nije zalutali metak, to je odabrana meta, a odabrana meta su bile dvije djevojčice koje su se igrale ispred svoje zgrade – rekao je Višković.

On je dodao da nije čovjek onaj ko gledajući kroz nišan donosi odluku da nevinim djevojčicama oduzme život, iako u tom momentu ne zna ni ko su, ni šta su, ni čije su, ali zna samo da se nalaze sa druge linije fronta.

Obilježavanju su pored predsjednika Vlade RS prisustvovali poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predstavnici Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH, politički i javni zvaničnici Republike Srpske i grada Istočno Sarajevo i njegovih šest opština, đaci, profesori, članovi porodica stradale djece i građani Istočnog Sarajeva.

Spomenik simbolizuje golubove

Prošle godine je u Istočnom Novom Sarajevu otkriveno je spomen – obilježje nevino stradaloj djeci sa područja Srpskog Sarajeva od 1992. do 1995. u dvorištu Osnovne škole “Sveti Sava”.

Spomenik koji simbolizuje golubove izgrađen je na inicijativu školskog odbora i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo, a novac za izgradnju ovog spomen – obilježja obezbijedio je Kabinet predsjednika Republike Srpske.

SrpskaInfo

Slične objave

Napad u Finskoj: Upao na čas sa sabljom, jedna osoba mrtva

M.

SAD, Kanada i EU uvele nove sankcije Rusiji

M.

Bolton: Samit Trampa i Kima ipak bio uspeh

M.

Ostavite komentar