Republika Srpska / BiH Vijesti

Druga sahrana Davida u Austriji

Ekshumacija posmrtnih ostataka Davida Dragičevića najavljena je za sutra na groblju u Banjoj Luci. Zahtjev su podnijeli roditelji ovog 21-godišnjeg mladića kako bi ga sahranili u austrijskom gradiću Wiener Neustadt.

Odobrenje za ekshumaciju posmrtnih ostataka Davida Dragičevića izdala je zdravstvena inspekcija Banja Luke.

David Dragičević je nestao 18. marta u Banja Luci, a njegovo tijelo je pronađeno šest dana kasnije na ušću rječice Crkve u Vrbas.

Taj slučaj, koji nije do kraja rasvijetljen, prate mnoge kontroverze, počevši od policijske konferencije za medije, 26. marta 2018. godine.

Devet mjeseci su trajala okupljanja građana, koja su pokrenuli roditelji koji tvrde da je njihov sin ubijen te optužuju vrh policije da je umiješan u sve što se dešavalo.

Davor Dragičević tvrdi da je njegov sin otet i mučen šest dana, nakon čega je likvidiran, a nedavno je za pojedine medije rekao da neće dozvoliti da posmrtni ostaci njegovog ubijenog djeteta ostanu u „zločinačkoj državi“.

Krajem prošle godine Davor Dragičević je napustio Banju Luku, a okupljanja građana se više ne održavaju na glavnom gradskom trgu, jer ih je zabranila policija, budući da nisu imali potrebna odobrenja i, kako su navodili, dolazilo je do narušavanja javnog reda i mira.

Manja grupa građana svako veče pali svijeće u dvorištu pravoslavne crkve u centru Banje Luke, a Davidova majka Suzana Radanović je najavila da će pravdu nastaviti da traže u Evropi.

Na pitanje novinara BUKE da li je ekshumacija Davidovih posmrtnih ostataka neka vrsta poruke društvu ona je rekla:

“Mi ovo ne radimo da bi nekom nešto poručili, to je suludo. Naravno da to što radimo, pokazuje u kakvom sistemu živimo, mada mislim da njih u vlasti to ne dotiče, da nemaju osjećaja i zapravo da ne razmišljaju o tome šta to znači”, istakla je Suzana pozvavši predsjednicu RS, da poduzme aktivnosti koje su njenoj nadležnosti i pomjeri rješavanje slučaja ubistva sa mrtve tačke.

Ona se zahvalila ljudima koji nisu odustali, koji se svako veče okupljaju i pale svijeće, ali i svima onima koji su porodici izašli u susret i pomogli oko eshumcije i Davidove sahrane u Beču.

(Buka)

Slične objave

„DANAS NAM IZ ZEMLJE ODLAZE I MRTVI“ Stanivuković traži usvajanje “Davidovih zakona”

M.

Zelenski traži hitan sastanak sa Putinom, Makronom i Merkelovom

M.

I Srbi bojkotuju državne komemoracije u Jasenovcu

M.

Ostavite komentar