Nauka i IT Tehnologija

Space X Crew Dragon sletio natrag na Zemlju

Letjelica Crew Dragon se 3. marta, samo jedan dan nakon lansiranja, uspješno spustila na Internacionalnu svemirsku stanicu, što je bio veliki uspjeh, budući da je slijetanje predstavljalo najveći rizik, da bi se 8. marta vratila natrag na Zemlju, vidno oštećena.

Letelica se u kosmos vinula iz Kennedy Space centra u subotu 2. marta, a uz pomoć SpaceX Falcon 9 raketa. Čim je stigla do orbite kapsula je aktivirala mehanizam za sletanje, da bi, kada se približila Internacionalnoj svemirskoj stanici, uz pomoć senzora, lasera, te softvera automatski sletela na otvoreni dok pri svemirskoj stanici. Nakon toga je sletanje ponovljeno još nekoliko puta, a testirana je i sposobnost povlačenja u slučaju hitne evakuacije.

Crew Dragon se po povratku spustio u Atlantski okean, nedaleko od istočne obale Floride, čime se okončala šestodnevna misija. Kada je krenula sa Internacionalne svemirske stanice letelica je još uvek mogla da se prepozna po čisto beloj boji, što se promenilo nakon ulaska u Zemljinu atmosferu.

Pročitajte i:  Crew Dragon test: Space X kapsula za transport ljudi kreće put kosmosa

Ovo je prva letelica koju je Space X kreirao za transport astronauta agencije NASA u kosmos, a let pod imenom Demo-1 testiran je bez ljudske posade kako bi se utvrdilo da li je letelica uopšte spremna za ljudske putnike. Jedini putnik bila je lutka Ripley, koja je dobila ime po junakinji iz filmskog serijala Alien, a čija je funkcija bila da registruje ono što čeka ljudske astronaute.

Izvor: Space

Slične objave

Novi Samsung Galaxy S11 stiže mnogo brže nego što se očekivalo?

V.R.

Kontaktna sočiva koja zumiraju na dupli treptaj oka

V.R.

Naredna Assassin’s Creed igra bi mogla biti o Vikinzima

V.R.

Ostavite komentar