Magazin Zanimljivo

Prvi čovjek svemira poginuo tokom rutinskog leta borbenim avionom

Na dan njegovog rođenja, Rusija se prisjeća svog kosmonauta Jurija Gagarina, prvog čoveka koji je 12. aprila 1961. godine otputovao u svemir u letjelici Vostok 1.

Foto: Getty

Sovjetski kosmonaut danas bi proslavio 85. rođendan. Proglašen nacionalnom ikonom, Gagarin je titulu pionira svemirskih putovanja dobio 12. aprila 1961. kada je u svemiru proveo 108 minutu.

Poginuo je sedam godina kasnije u 34. godini tokom rutinskog leta borbenim avionom MiG-15UTI, kojim je pilotirao zajedno s kolegom Vladimirom Serjoginom.

Navodno se Gagarinov MiG-15UTI zaneo zbog udara u jato ptica ili zbog mimoilaženja s drugim avionom, a on i kopilot nisu uspeli da se isprave pre nego što su udarili u zemlju.

Nakon kremiranja, urna s Gagarinovim pepelom položena je u Kremaljskom zidu kod Crvenog trga u Moskvi.

Dmitriju Rogozinu, šefu ruske svemirske agencije Roskosmos, tokom polaganja venca pridružili su se nekadašnji kosmonauti i osoblje agencije. Roskosmos je o Gagarinu pohvalno govorio, ističući da je svemirska istraživanja uveo u potpuno novu eru.

Prisutnima se putem video-poruke iz Zemljine orbite obratio i član posade Međunarodne svemirske stanice Oleg Kononenko. On je citirao Gagarina i njegovu izreku: “Svemir služi ljudima.”

Godišnjica Gagarinovog rođenja obeležava se i nizom izložbi i događaja u muzejima i na univerzitetima.

Roskosmos je ljude pozvao da naprave selfije na mestima koja se povezuju s legendarnim svemirskim putnikom i da ih objave pod heštagom #Gagarin85. Kolaž napravljen od slika biće poslat na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Izvor: Hina

Slične objave

Najstarija panda na svijetu proslavila 37. rođendan

V.R.

Ples vraća strast u vezu

V.R.

Nova atrakcija u Londonu: Restoran u helikopteru 300 metara iznad grada

V.R.

Ostavite komentar