Nauka i IT Tehnologija

Glavni benefiti cloud tehnologije za kompanije

Cloud tehnologija je prisutna već više od 20 godina i nastavlja da se razvija velikom brzinom, nalazeći pritom široku primenu u poslovnom svetu. Sve veći broj kompanija u cloud tehnologiji vidi pouzdanog saveznika koji utiče na povećanje konkurentnosti, optimizaciju troškova i poboljšanje sveukupne efikasnosti poslovanja.

Prema najnovijem izveštaju kompanije RightScale, čak 96% anketiranih biznisa koristi neki vid cloud tehnologije. Velike kompanije prednjače u pogledu strateškog planiranja i količine budžeta koji namenjuju implementaciji cloud rešenja.

„Kompanije u Srbiji sve više prepoznaju prednosti novih tehnologija i traže način da ih uspešno implementiraju kako bi unapredile svoje poslovanje. Mainstream Enterprise cloud platforma nastala je kao rezultat desetogodišnjeg iskustva u hostovanju naprednih sistema i skrojena je tako da klijentima omogući ostvarenje maksimalnih prednosti za unapređenje poslovanja“, objašnjava Ljubiša Radivojević, direktor kompanije Mainstream.

Ukazujemo vam na neke od glavnih prednosti cloud tehnologije

Brzina i fleksibilnost poslovanja

Pre pojave cloud-a, kompanije bi već na samom početku poslovanja morale da investiraju značajna sredstva u opremu, softvere i sisteme za skladištenje podataka. Fluktuacije u pogledu obima posla zahtevale su i dodatna ulaganja u prilagođavanje infrastrukture.

Cloud tehnologija donosi rešenja koja prate rast kompanija. Ona omogućava i skalabilnost i stalnu dostupnost resursa. Ove karakteristike pokazuju se krucijalnim za poslovanje u uslovima promenljivog poslovnog ambijenta.

Povećanje dostupnosti i sigurnosti podataka

U poređenju sa lokalnim serverima, cloud tehnologija nudi znatno veći nivo bezbednosti. Zahvaljujući činjenici da se podaci čuvaju off-site, cloud je postao deo disaster recovery strategije.

Ljubiša ističe: „Dostupnost i sigurnost podataka korisnika za nas su uvek na prvom mestu. Zato ulažemo u napredne sisteme praćenja, kako bismo na vreme detektovali potencijalne probleme, reagovali preventivno i obezbedili dostupnost sistema. IT katastrofe su moguće uprkos pažljivom ulaganju u njihovu prevenciju. Iskustvo klijenata kompanije Mainstream, pokazuje da su ove situacije kod cloud tehnologije znatno ređe nego kod in-house rešenja. Istovremeno, provajderi cloud servisa, kroz rad sa velikim brojem različitih klijenata i koncentracijom stručnih kadrova, imaju daleko veće ekspertsko znanje i iskustvo u rešavanju eventualnih problema, ali i u davanju relevantnih saveta.“

Optimizacija troškova i povećanje efikasnosti

Prepuštanjem IT sistema trećoj strani, kompanija se oslobađa značajnog dela izdataka, počev od troškova za električnu energiju, preko plaćanja za hardversku upremu, pa sve do ulaganja u IT kadar unutar kompanije. Otuda cloud sistem doprinosi većoj efikasnosti poslovanja.

„Gomex kao jedna od uspešnih trgovinskih lanaca zabeležila je odlične rezultate u 2017. godini. Međutim, bilo je neophodno unaprediti postojeću IT infrastrukturu koja bi mogla da isprati ovaj poslovni razvoj. Nakon prebacivanja dela njihovog postojeće infrastrukture u dodeljeni private cloud rešeni su problemi dostupnosti, brzine i zabeleženi su znatno niži troškovi infastrukture u poređenju sa prethodnim in-house rešenjem. Uz to, celo okruženje bilo je znatno bezbednije i omogućilo je kompaniji Gomex da se fokusira na razvoj drugih segmenata poslovanja.“ naveo je Ljubiša.

Bolja produktivnost i podloga za inovacije

On dodaje da je prvi korak koji se preduzima u saradnji sa klijentima uvek analiza postojećeg stanja i procena budućih potreba. „Na osnovu njih dajemo predloge unapređenja njihove infrastrukture i analizu isplativosti prelaska na cloud tehnologije.“

Cloud rešenja povećavaju produktivnost za 35-45%, a saradnjom preko cloud-a mogu povećati efikasnost internih poslovnih operacija za čak 90%. Pristupom prilagođenim svakoj kompaniji, ekspertskom podrškom i sigurnošću koju pruža Enterprise Cloud platforma, kompanije mogu optimizovati i modernizovati svoj IT sistem, a time i samo poslovanje.

B92

Slične objave

Kontaktna sočiva koja zumiraju na dupli treptaj oka

V.R.

Cantroller – limenka piva i džojped u isto vrijeme

V.R.

Kako da uz pomoć vašeg telefona uvijek znate gdje ste parkirali auto

V.R.

Ostavite komentar