Republika Srpska / BiH Vijesti

DW: David će ponovo biti sahranjen

Posmrtni ostaci Davida Dragičevića, koji bi trebali da budu ekshumirani naredne sedmice, biće sahranjeni u Austriji. Porodica prikuplja novac, čeka se misteriozni snimak, a tužilaštvo i dalje ćuti.

Ekshumacija tela Davida Dragičevića trebalo bi da bude obavljena 12. marta na Novom groblju u Banjaluci. Posmrtni ostaci biće prevezeni u Austriju, gde će po drugi put biti sahranjeni 15. marta u mestu Viner nojštat, prebivalištu njegove majke Suzane Radanović.

Porodica je putem društvenih mreža uputila i apel za finansijsku pomoć za prevoz tela i sahranu, što, kako navode, iznosi oko 15.000 evra. Prema nezvaničnim informacijama do sada se na računu nalazi oko polovine tog iznosa.

Javnost na vagi

S druge strane, u pojedinim komentarima na društvenim mrežama, građani postavljaju pitanje šta je sa novcem koji je ranije uplaćivan na račun grupe „Pravda za Davida“ tokom prošle godine, tačnije od početka borbe porodice i članova grupe da se pronađe istina u ubistvu njihovog sina Davida.

Što se tiče same ekshumacije, mišljenja građana Banjaluke su podeljena:

– „Ne znam zašto, to je skrnavljenje, nije to trebalo na taj način raditi. Treba pustiti kosti tog nesrećnog deteta da miruju“.

– „Treba naravno. Šta im je dala ova država? Izgubili su sina, i ja bih isto to uradila“.

– „Razumem bol, nepravdu, razumem sve, ali šta će dobiti time? Ponekad mi se čini da se stvari u ovom slučaju rade samo kako bi se održala pažnja nekoga ili nečega. Ne znam. A činjenica je da tužilaštvo ne radi posao i da je policija sve zaje**la“.

Banjalučka zdravstvena inspekcija izdala je odobrenje za ekshumaciju posmrtnih ostataka Davida Dragičevića. Zahtev je podnela Davidova majka Suzana uz saglasnost oca Davora, a uz obrazloženje da ne žele da ostave kosti njihovog deteta u „zločinačkoj državi“. Takođe, saglasnost je dobijena i od Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koje godinu dana nakon ubistva Davida Dragičevića nema nikakvih dokaza u tom slučaju. Sada je to i očigledno, s obzirom na dužinu trajanja postupka i nepostojanja bilo kakve informacije, osim da je istraga još u toku.

„Kriv je vrh“

Davor Dragičević nije u Bosni i Hercegovini od 30. decembra 2018. godine, nakon što je nestao tokom protesta te noći, kada su se on i nekolicina članova grupe „Pravda za Davida“ sukobili sa policijom. Tačnije, nisu hteli da poštuju vreme koje im je tada odobreno za održavanje protesta. Davor se otada nekoliko puta obraćao putem društvenih mreža i u uključenjima u programe nekih medija, pa se ne za da li je on zaista u BiH ili je van zemlje.

Davor Dragičević je od prošle godine, pa sve do danas, optuživao rukovodstvo policije Republike Srpske, ali i kompletnog entiteta da su saučesnici u ubistvu njegovog sina Davida, iako to nije potkrepio nikakvim konkretnim dokazima. Tokom obraćanja u Narodnoj skupštini RS prošle godine, optužio je MUP da zataškava dokaze, a tužilaštvo da ne želi da reši slučaj.

„Apsolutno odbijam sve stavke koje je Davor Dragičević tu izneo jer sve je apsolutna laž“, rekao je ministar policije RS Dragan Lukač na sednici u maju prošle godine.

Kozmetika

Nedavno je izvršena „smena“ nekoliko kadrova unutar policije. Među njima su i neki ljudi čija su se imena pojavljivala u optužbama Davora Dragičevića za saučesništvo u ubistvu. Međutim, većina njih samo je prebačena na druge pozicije, što je pravdano reorganizacijom, a nikako odmazdom. U grupi „Pravda za Davida“ rekli su da je to samo zamazivanje očiju javnosti da se nešto dešava, a da se u stvari prave ubice i dalje kriju.

Javnost i godinu dana nakon ubistva ne zna motiv, teško da ga zna i tužilaštvo, a nemaju nikakve nove dokaze sa kojima bi mogli izaći pred građane i reći da je slučaj završen. Snimak koji je najavljivan da će biti objavljen, još nije dospeo u javnost, iako je Davor Dragičević to najavio još prošle godine.

Ipak, nakon što telo Davida Dragičevića bude prebačeno u Austriju i tamo sahranjeno, teško je očekivati dalje bilo kakvu aktivnost po tom pitanju – i od strane tužilaštva, ali i od članova grupe „Pravda za Davida“. Bar ne u Banjaluci.

(DW)

Slične objave

Haradinaj kaže da je vijest lažna

M.

Jaka kiša prouzrokovala nekoliko saobraćajnih nesreća u Banjaluci

M.

INFORMACIJA KOJA JE UZDRMALA HRVATSKU: Kraš postaje srpska firma

Z.K

Ostavite komentar