Republika Srpska / BiH Vijesti

Bihać odbija nove migrante

Za građane Bihaća neprihvatljivo je otvaranje bilo kakvih novih prihvatnih centara za migrante, istaknuto je juče u saopštenju za javnost gradonačelnika tog grada Šuhreta Fazlića.

“Povodom učestalih upita građana Bihaća, a u vezi s medijskim izvještajima o otvaranju novih prihvatnih centara za migrante na dodatne dvije lokacije, gradonačelnik Bihaća nedvosmisleno ističe da je izričito protiv otvaranja bilo kakvih novih prihvatnih centara ili povećanja postojećih smještajnih kapaciteta u ‘Biri’ i Borićima”, stoji u saopštenju.

Navodi se kako Bihać nema resurse ni mogućnosti da prihvati nove migrante i da su takvi stavovi predočeni u svim razgovorima s predstavnicima državnih organa i međunarodnih organizacija koje se bave pitanjima migracija. Dalje se ističe zabrinutost zbog potencijalne opasnosti nekontrolisanog dolaska ilegalnih migranata, a posebno zbog činjenice da Ministarstvo sigurnosti BiH i Vijeće ministara BiH nisu pokrenuli aktivnosti na pronalaženju novih lokacija za smještaj migranata van područja Unsko-sanskog kantona.

Istovremeno, ističe se da bezbjednost, sigurnost i zdravstvena zaštita građana Bihaća moraju biti u fokusu djelovanja, ne samo gradske administracije, već i svih direktnih učesnika aktuelne migrantske krize u Bihaću, odnosno predstavnika kantonalnih i državnih institucija, te međunarodnih organizacija koje se bave pitanjem migracija.

Inače, u posljednje vrijeme, dolaskom lijepog vremena, značajno se povećao broj migranata koji pokušavaju ući na područje USK i potom nastaviti svoj put ka Hrvatskoj i Evropskoj uniji. Komesar MUP-a USK Mujo Koričić potvrdio je kako je u posljednjih pet dana na područje Bihaća stiglo oko 600 novih migranata i pored toga što policija na terenu provodi ranije donesene mjere zabrane dolaska novih stranih državljana i onemogućava njihov ulazak.

Premijer USK Mustafa Ružnić rekao je kako se ne može prihvatiti da na području ovog kantona boravi više od 3.200 migranata, s obzirom na to da je ta brojka ranije dogovorena s nadležnim institucijama i međunarodnim organizacijama.

Nezavisne

Slične objave

Hitno mijenjati Izborni zakon

D V

Iz Srpske odlaze i policajci

D V

Ostavke u SDP-u zbog Envera Zornića

M.

Ostavite komentar