Republika Srpska / BiH Vijesti

Nema dogovora ”Mitala” i ”Željeznica”

Napeto stanje u Rudniku željezne rude “Ljubija” u Prijedoru vlada još od petka, nakon što je iz kompanije “Arselor Mital” saopšteno da obustavljaju proizvodnju u rudniku “Omarska”, jer nije postignut dogovor “Arselor Mitala” iz Zenice sa “Željeznicama Republike Srpske” o količini i cijeni prevoza rude do Zenice. Rješenja još nema, a radnici su u strahu.

Dogovora „Arselor Mitala“ i „Željeznica Republike Srpske“ još uvijek nema, a hoće li i kada će biti postignut – za sada je neizvjesno. U kratkom saopštenju iz kompanije „Arselor Mital“ poručuju da su pregovori sa „Željeznicama“ u toku, međutim, ako dogovor ne bude postignut u ovoj sedmici, doći će do obustave proizvodnje u Rudniku „Omarska“.

Nezvanično, „Željeznice Republike Srpske“ tražile su povećanje cijene prevoza, što je za „Mital“ neprihvatljivo. Iz „Željeznica“ kratko saopštavaju da se nadaju dogovoru, jer je „Arselor Mital“ najveći korisnik usluga teretnog saobraćaja. Istovremeno, predstavnici rudara kažu da su zabrinuti za svoja radna mjesta, ako uskoro ne dođe do dogovora.

Da je stanje alarmantno, upozorili su i predstavnici malih akcionara Rudnika željezne rude „Ljubija“. Kažu da su podnosili i krivične prijave, ali bez ikakvog rezultata.

Bez obzira na to što niko javno ne pominje, nezvanično saznajemo da iza nepostizanja dogovora „Željeznica“ i „Mitala“ stoji politika. Kako je BN televizija ranije izvještavala, već duže vrijeme sijevaju varnice između DNS-a i SNSD-a, zbog prodaje RŽR „Ljubija“. Naime, DNS želi da državne akcije „Ljubije“ budu prodate kompaniji „Mital“, dok SNSD pretenduje na „Izrael investment grupu“.

Pokušaji prodaje državnih akcija u Rudniku željezne rude „Ljubija“ traju već nekoliko godina. Prvobitni pokušaj privatizacije u Narodnoj skupštini je propao, kao i prodaja preko IRB-a. Sve to, međutim, ozbiljno je narušilo odnose između dugogodišnjih koalicionih partnera SNSD-a i DNS-a.

BN TV

Slične objave

Dačić: Morina je granica između Srbije i Albanije

M.

Јako nevrijeme u Hrvatskoj i Sloveniji

M.

U ciklonu Idai nastradalo više od 1.000 ljudi

D V

Ostavite komentar