Region Vijesti

“Kosovska vojska ima pravo da deluje i na severu”

Bivši komandant KBS Kadri Kastrati tvrdi da je “zadatak broj jedan koji vojska ima zaštita granica Kosova”.

Kako je rekao, “na zahtev kosovskih institucija, predsednika, vlade ili skupštine, vojska ima pravo da deluje i na severu”.

RTK2 prenosi da je Kastrati za prištinske medije izneo tvrdnju da se prema “zakonima koji su usvojeni u skupštini koji otvaraju put za transformaciju KBS u vojsku, ovoj organizaciji ne može zabraniti da deluje na celoj teritoriji Kosova”.

“Vojska nije formirana samo za jedan deo Kosova, već je formirana da zaštiti integritet i suverenitet zemlje. To znači da će granice tamo gde su, ako su ugrožene od bilo koga, vojska imati pravo da deluje na osnovu svojih ovlašćenja i obaveza da zaštiti granice Kosova. To znači da, na zahtev kosovskih institucija, predsednika, vlade ili skupštine, vojska ima pravo da deluje i na severu. Dakle zadatak broj jedan koji vojska ima je zaštita granica Kosova”, tvrdi Kastrati.

Prema njegovom mišljenju, izjave zvaničnika Srbije da KBS nema pravo da interveniše na severu su “nepravedne”.

“Beograd ne može da se izjašnjava o kosovskoj državi. Mi smo suverena država, a sve akcije u interesu države Kosova preduzimaju naše institucije. Kosovska vojska nije formirana kako bi napadala svoje građane, ali zakonska obaveza je zaštita života i imovine građana Kosova.

I građani Kosova koji žive na severu, bilo da su Srbi ili iz drugih zajednica, su građani Kosova, a vojska je odgovorna za njihovu zaštitu”, tvrdi Kastrati.

Slične objave

Brod udario u norvešku naftnu platformu, naređena hitna evakuacija

M.

Komandant Haftar: Naučite neprijatelje lekciju, dok ih ne iskorenite iz voljene zemlje

M.

Hvar: Uhapšeni vlasnik i kapetan broda – preminuo biznismen, deca životno ugrožena

M.

Ostavite komentar