Fudbal Sport

FIFA oborila rekord – ima čak 2,7 milijardi gotovinskih rezerva

Gotovinske rezerve FIFA skočile su na rekordne 2,74 milijarde, a prihod se povećao na 6,4 milijardi $ u četvorogodišnjem periodu koji pokriva Mundijal u Rusiji.

Snažni finansijski rezultati, do kojih je došla agencija Asošiejted pres, pokazuju da je Fifa prebrodila najdublju krizu u svojoj istoriji, koja je izbila 2015. godine kada su istragom u SAD zbog korupcije uhapšena nekolicina visokih zvaničnika svetske kuće fudbala.

Takođe, zbog finansijskih malverzacija smenjen je i tadašnji predsednik FIFA Sep Blater.

Blatera je 2016. godine zamenio Đani Infantino, koji je rekao da je “FIFA tada bila klinički mrtva organizacija”. Iako ga je Evropska fudblska unija (Uefa) kritikovala, Infantino sada može da pokaže da je budžet FIFAzdrav. On će u junu ponovo biti izabran na tu funkciju, pošto nema protivkandidata na izborima.

Finansije između 2015. i 2018. godine premašila su očekivanja koje je FIFA predstavila prošlog juna na kongresu. Tada je procenjeno da će se gotovinske rezerve povećati na 1,653 milijarde dolara, ali su do kraja prošle godine porasle na 2,74 milijarde.

Rezerve FIFA na kraju 2014. godine bile su 1,523 milijarde dolara, nakon što je dobijeno 5,718 milijardi dolara posle Svetskog prvenstva u Brazilu. Rekordan prihod od 6,4 milijarde dolara dostignut je uprkos tome što brojni sponzori nisu bili u Rusiji, odnosno nisu produžili ugovore posle Svetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine.

Photo by Harold Cunningham/Getty Images
Photo by Harold Cunningham/Getty Images

Infantinov protivnik na izborima 2016. godine šeik Salman Bin Ibrahim Al-Kalifa rekao je da će Infantinov plan da poveća isplate članicama FIFA dovesti do njenog bankrota, ali to se nije ostvarilo.

Fifa ima rigorozniji sistem kontrolisanja finansija, kako bi se sprečili novi korupcionaški skandali i odbila je 201 od 1.978 zahteva za finansiranje dobijenih u četvorogodišnjem ciklusu.

Infantino košta manje od svog prethodnika.

On je prošle godine zaradio 1,9 miliona dolara, a od bonusa još 550.000. Predsednik FIFA je 2017. godine zaradio 1,61 milion dolara bez bonusa.

Blaterova osnovna plata bila je tri miliona dolara, ali je 2015. godine dostigla 11 miliona, ugovorenim bonusom za Svetsko prvenstvo 2010. godine, a 12 miliona četiri godine kasnije.

Njegov ugovor uključivao je bonus od 12 miliona dolara koliko bi zaradio da je završio predsednički mandat od 2015. do 2019. godine.

Slične objave

Liverpulova “nula” po mjeri “građana”– Siti lider Premijer lige

Z.K

Unikaha preokrenula -21, Lesor heroj u Berlinu!

Z.K

Đoković: Ne volim etiketiranje

Z.K

Ostavite komentar