Republika Srpska / BiH Vijesti

Građani sumnjaju u vladine mjere

Svaki poslodavac u Republici Srpskoj ubuduće će imati obavezu da javno objavljuje prosječne isplaćene plate u svom privrednom društvu i to na portalu Poreske uprave Republike Srpske. Ovo je najavio premijer Srpske Radovan Višković kao jednu od mjera suzbijanja sive ekonomije.

U ekspozeu koji je 18.decembra prošle godine premijer Srpske Radovan Višković izložio pred poslanicima Parlamenta, između ostalog, navedeno je da će se u naredne četiri godine raditi i na pooštravanju rada Poreske uprave i Inspektorata. Kontrolisaće se neprijavljen rad i prijavljen rad na dva ili četiri sata, ali i na neprijavljene djelatnosti. Građani podržavaju nove mjere ali su i dalje skeptični da li će to ikad kod nas zaživiti.

U Savezu sindikata kažu da su oni godinama Vladi ukazivali na problem netransparentnog rada poslodavaca u Srpskoj. Očekuju da će se kazne pooštriti, ali i da će se javno objavljivati isplaćene plate i time zaštiti radnici u Srpskoj.

„Mi smo otrkili da najveći problem predstavlja nepostojanje kolektivnog ugovora jer imamo institut najniže plate gdje su svi poslodavci su obavezni da isplaćuju najnižu platu a što imate to da neko radi sa visokom stručnom spremom da obavlja visokosložene poslove a opet prima najnižu platu upravo smatramo da je tome razlog nepostojanje kolektivnog ugovora. Jer je nelogično da neki poslodavac ima milionske dobiti a da plata bude u iznosu najniže plate ili da bude 400-500 maraka“, kaže Goran Stanković, generalni sekretar Savez sindikata RS.

Poslodavci koji ne prijavljuju radnike i rade na crno predstavljaju nelojalnu konkurenciju. Zato su mjere kojima se predviđa javno objavljivanje plata na portalu Poreske uprave dobra stvar za suzbijanje sive ekonomije, kažu u Uniji udruženja poslodavaca.

„U tom smislu mi nastavljamo pregovore s Vladom u smislu daljeg rasterećivanja rada u smislu oporezivanja i u tom kontekstu je i ovaj pristup koji je vezan za Poresku upravu mi podržavamo sve aktivnosti koje će suzbiti sivu ekonomiju u RS“, smatra Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Prema analizama Vlade Srpske, poseban izvor sive ekonomije je isplata plata na crno ili popularno plata „na ruke“. To znači da se kroz isplate plata na crno izvlači dobit iz preduzeća koja je oporezovana samo sa 10% poreza na dobit. Kako bi se to spriječilo, sljedeći korak biće uvođenje oporezivanja dividende kroz Zakon o porezu na dohodak.

BN TV

Slične objave

SIPA zbog pranja novca pretresa stambene objekte i automobile u Mrkonjić Gradu

M.

Tužilaštvo BiH godinama ćuti o rekordnoj zapljeni heroina

D V

Dačić: Peru zamrznuo odluku o priznanju samoproglašenog Kosova

M.

Ostavite komentar