Magazin Zanimljivo

U muzeju u Indoneziji čuvaju zmajeve kao kulturno blago

Indonežanski zmajevi, koji su od kulturnog značaja za istoriju te zemlje, čuvaju se u muzeju za buduće generacije, piše agencija Anadolija.

Foto: Anadolija/Mahmut Atanur

Muzej zmajeva je osnovan 2003. godine u Džakarti i na lokalnom jeziku je poznat kao “Museum Layang-Layang”. Radi se o prvom i jedinom muzeju zmajeva u toj zemlji.

Osnovan je s ciljem zaštite zmajeva koji su korišteni na različitim područjima, prvenstveno ostrvima Java, Sulavesi, Kalimantan i Sumatra.

Reč je o kolekciji zmajeva koji su od istorijske i kulturne važnosti ovog kraja, a koji su pravljeni i pre više od 30 godina.

Muzej se prostire na površini od 2.500 metara kvadratnih. U sklopu muzeja nalazi se i soba u kojoj se mogu pogledati dokumentarni filmovi o zmajevima, soba za odmor i atelje za izradu zmajeva.

Kustos Pak Dajatika, izjavio je za Anadoliju da se u muzeju nalazi 50 različitih vrsta zmajeva iz različitih delova Indonezije. Izložili su, kako je kazao, i zmajeve iz Japana, Tajlanda, Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Švedske.

“Muzej je osnovao Endang Ernavati koji od 1985. godine sakuplja zmajeve iz različitih delova zemlje i danas je vlasnik bogate kolekcije”, ispričao je Dajatika.

Ernavati je odlučio otvoriti muzej sa ciljem zaštite zmajeva za buduće generacije. U muzeju daju i časove sa različitim tehnikama puštanja zmajeva.

Dajatika je istakao da mesečno muzej u proseku poseti 2.000 osoba.

Izvor: Anadolija

Slične objave

Jennifer otkrila šta je rekla Angelini prije nego što joj je uništila brak

Igor Mudrinić

Osobe rođene u ovim horoskopskim znakovima uvijek traže prostor u vezi

J K

Ako bez problema izgovarate jednu rečenicu, pametniji ste nego što mislite

J K

Ostavite komentar