Magazin Zanimljivo

Lokacija ovog starog pozorišta tražena je više od 100 godina

Traganje za pozorištem u grčkoj koloniji Akragas na Siciliji konačno je uspješno završeno, prenosi časopis “Arheologija” Američkog arheološkog društva.

Foto: gumbao

Grčka kolonija grad-država Akragas osnovana je 582. godine pre naše ere (danas je to sicilijanski grad Agriđento) dostigla je svoj vrhunac u vreme vladavine tirana Terona (460-472 p.n.e ) i pošto je uspešno učestvovao u ratu protiv Kartagine koja je pokušala da zavlada Sicilijom pokrenuo je gradnju monumentalnih hramnova i drugih javnih zgrada.

Iz sačuvanih dokumenata se zna da je tada izgrađeno kamerno pozorište koje su arheolozi tražili skoro jedan vek da bi konačno našli njegovu lokaciju krajem prošle godine.

Prema pisanju “Arheologije” za sada su otkopali na vrhu jedne padine okrenute prema centru grada samo nekoliko najviših redova sedišta koja su bila namenjena najsiromašnijim slojevima stanovništva.

Zasluga za ovo otkriće pripada Mariji Končiti Pareljo, jednom od arheologa koji se staraju o arheološkom parku u dolini hramova.

Tokom iskopavanja Pareljo je sa svojim timom nastavila s radovima spuštajući se prema nižim redovimna sedišta rezervisanim za ugledne i bogate građane Akragasa, a usput su pronašli glumačke maške iz raznih perioda, nepotpunu glavu Gorgone od terakote, fragmente oslikanih keramičkih posuda.

Pozorište je bilo treće po veličini na Siciliji ali su stanovnici okolnih naselja odnosili klesano kamenje za gradnju svojih kuća.

Parelja kaže da su našli niz rupa u koje su bili zaboden drveni stubovi. Njihova je pretpostavka da se tu nalazilo pozorište od drveta koje je srušeno kada su izgradili kameno. Tokom ovogodišnje letnje sezone iskopavanja Pareljo očekuje da će stići do scene i tako zaokružiti izgled antičkog teatra.

Izvor: Tanjug

Slične objave

Najstariji ronilac na svijetu opet oborio rekord!

V.R.

Poruka Džona Travolte i Keli Preston preminulom sinu: “Za moju slatku ljubav…”

Igor Mudrinić

Hju Grant otkriva zašto više ne snima romantične komedije

V.R.

Ostavite komentar