Republika Srpska / BiH Vijesti

U deset dana troje 80-godišnjaka poginulo zbog paljenja korova

Za samo jedan dan policija u Srpskoj je primila čak 11 prijava o požarima na otvorenom, koji su se rasplamsali zbog nepažnje prilikom paljenja korova, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

U jednom od tih požara prijavljenih juče poginula je 81-godišnja žena u Nevesinju, što znači da je u požarima na otvorenom u RS u posljednjih deset dana stradalo troje ljudi. Prethodno su, podsjećamo, u Tesliću i mjestu mali Prnjavor u Doboju pogunile dvije osobe, takođe 80-godišnjaci.

Iz MUP-a RS saopštili su i da je samo juče u požarima izgorjelo više pomoćnih objekata, tri požara su ugrozila visoke šume u Ribniku, Podgradcima i Novom Gradu, dok je u Banjaluci izgorjelo čak 40 sadnica voća.

– Osim toga, u Banjaluci je uginulo 13 košnica sa pčelama, dok su gorjeli i lagerovani i dijelom ugrađeni pragovi na pruzi na pružnom kolosijeku, kao i optički kabl na dalekovodu u Doboj i Modriča – navode iz MUP-a RS.

Po njihovim podacima, prošle godine u Srpskoj nije bilo smrtno stradalih u požarima na otvorenom, ali svake godine ima mnogo problema sa ovakvim požarima, kada se paljenje korova otme kontroli.
Iz MUP-a su apelovali da građani korov i drugi gorivi materijal prilikom uređenja svojih imanja, spaljuju na odgovoran način i na površinama koje mogu kontrolisati, a kada vremenski uslovi to dozvoljavaju, te da nakon spaljivanja ugase ostatke nesagorene materije kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja i požara.

Pročitajte još:
UŽAS U NEVESINJU Starica se ugušila prilikom paljenja korova u blizini kuće
Vatrogasci juče imali pune ruke posla: Za 24 časa ugasili ČAK 15 POŽARA (FOTO)
– U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123 ili policiju na broj 122, a savjet građanima je da nikako sami ne pokušavaju da ugase požar, već da pozovu pomoć – ističu u MUP-u RS.

Građane podsjećaju i da je paljenje vatre na otvorenom prostoru bez preduzimanja adekvatnih mjera zaštite prekršajno sankcionisano, dok je nesavjesno postupanje prilikom paljenja vatre na otvorenom, odnosno izazivanje požara, obilježje više krivičnih djela – paljevina, izazivanje požara, izazivanje opšte opasnosti koja su po Krivičnom zakoniku RS kažnjiva kaznama zatvora do osam godina. Ako su nastupile teže posljedice po lica i imovinu, kazna može biti i do 12 godina zatvora.

Srpskainfo

Slične objave

“Zapadne demokratije najzad usaglasile stav o Kosovu”

M.

Zagrepčanin ubio njemačkog turistu zbog frizure

D V

Merkelova strahuje: Amerika stala uz Kinu i Rusiju

M.

Ostavite komentar