Republika Srpska / BiH Vijesti

Odgovori kao kiša oko Kragujevca

– Odgovaraju nam kao “kiša oko Kragujevca”. Nikad pravog odgovora, a na pitanja koliko duguje rafinerija Brod nisam ni odbio odgovor. Mi postavljamo pitanja koja imaju smisla, ali dobijamo besmislene odgovore – rekao je Stanić.

Koliko i kome duguje Rafinerija Brod, ko je kupio obveznice RS na bečkoj berzi, koliko ima zaposlenih u javnoj upravi ili kako radi predstavništvo u Izraelu, samo su neka od poslaničkih pitanja na koja opozicionati nisu dobili odgovore.

U desetom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske, koji je do sada održao jednu redovnu sjednicu, a druga je u toku, postavljeno je 66 pitanja narodnih poslanika.

Iako još nije istekao zakonski rok za odgovore, opozicionari tvrde su oni koje su dobili nepotpuni, te da je ranija praksa pokazala da na neka pitanja iz prošlih mandata nikada nije odgovoreno.

Poslanica PDP Jelena Trivić kaže da za sada još nije dobila odgovor na svoje prvo poslaničko pitanje, ali da iz ranijih iskustava zna da ih je mnogo ostalo neodgovoreno.

– Nije još isteko rok za odgovor na moje prvo pitanje, ali nije stigao ni kompletan odgovor. Međutim, sarađujući sa Klubom poslanika PDP od ranije, znam da postoje pitanja iz prošlih mandata na koje odgovor nikada nije stigao – tvrdi Trivićeva.

Kaže da nikada nije odgovoreno pitanje ko je kupio obveznice RS na bečkoj berzi, kao ni odgovori na pitanja oko predstavništva u Izraelu.

– Uglavnom se odgovara na pitanja koja nisu škakljiva – rekla je ona.

Ni šef Kluba poslanika SDS, Miladin Stanić, nije zadovoljan odgovorima, iako priznaje da u posljednje vrijeme odgovori stižu više nego prije, ali nepotpuni.

– Odgovaraju nam kao “kiša oko Kragujevca”. Nikad pravog odgovora, a na pitanja koliko duguje rafinerija Brod nisam ni odbio odgovor. Mi postavljamo pitanja koja imaju smisla, ali dobijamo besmislene odgovore – rekao je Stanić.

Jedan od poslanika koji je postavio čak šest pitanja jeste Nebojša Vukanović, koji tvrdi da još nije dobio nijedan odgovor.

– Jasno je da institucije slabo odgovaraju, ali i to što toliko čekamo odgovor pokazuju nepoštovanje prema poslanicima – rekao je on.

Iz NSRS odgovaraju da su do sada institucije kojima su pitanja postavljena, a u najvećem broju pitanja su upućena Vladi Republike Srpske i ministarstvima, odgovorile na 12 postavljenih poslaničkih pitanja.

– Vrijeme za odgovor na preostala 54 poslanička pitanja, definisano Poslovnikom, još nije isteklo. Po predviđenom poslovničkom roku, nadležni bi na ova pitanja trebalo da odgovore do 6. i 22. marta – rekli su u NSRS.

Dodaju da po članu 258. Poslovnika narodni poslanici na svakoj redovnoj sjednici u okviru prve tačke dnevnog reda postavljaju pitanja Vladi.

– Ukoliko na istoj sjednici na pitanje poslanika nije odgovoreno odmah usmeno, po članu 264. Poslovnika Narodne skupštine odgovor se daje u pisanoj formi u roku od 30 dana od dana kada je pitanje dostavljeno ministru, odnosno Vladi – dodali su iz NSRS.

(Srpskainfo)

Slične objave

Lopare: Ringišpil pukao na pola, sedmoro lakše povrijeđenih

M.

Zvornik: Povrijeđena četiri lica, od kojih dvoje djece

M.

Požar u centru sovjetskog biološkog oružja: U zgradi Instituta boginje, ebola, kuga i antraks

M.

Ostavite komentar