Republika Srpska / BiH Vijesti

Angažovanje advokata posvađalo upravu Banke Srpske u stečaju

Sjednicu Odbora povjerilaca Banke Srpske u stečaju, koja je održana prije dva dana, obilježila je žučna rasprava članova Odbora i stečajne upravnice.

Najviše polemike izazavao je angažman advokata za koji stečajna upravnica nije tražila odobrenje, a predsjednik Odbora Svetozar Vukelić posebno je zamjerio jer su angažovana dva advokata koja su u rodbinskoj vezi.

Na dnevnom redu sjednice Odbora povjerilaca, između ostalih, bio je i izvještaj o stanju sudskih predmeta koje banka vodi, koji je na kraju usvojen sa tri glasa. Protiv su bili predstavnici Ministarstva finansija RS i Investiciono-razvojne banke RS, dok je jedan član bio suzdržan.

Predsjednik Odbora povjerilaca i predstavnik Ministarstva finansija RS Svetozar Vukelić rekao je da će glasati protiv ove tačke dnevnog reda, između ostalog, zbog toga što ne postoji kriterijum po kojem se predmeti dodjeljuju advokatima.

Iznio je podatak da jedan advokat duži jedan predmet i da mu je od 4. aprila 2017, kada je otvoren stečaj u banci, do kraja prošle godine isplaćeno 2.925 KM, dok drugi advokat duži devet predmeta i u istom periodu mu je isplaćeno 49.680 KM, što uz neplaćenu fakturu od 24.260 KM iznosi skoro 74.000 KM.

„Posebno ukazujem na to da angažovanje advokata koji su srodnici u krvi po prvoj liniji nije profesionalno i predstavlja potencijalni sukob interesa, pri čemu je njima od ukupno 27 predmata dato u rad 15, odnosno 16 predmeta, računajući angažovanje advokata u predmetu Ukio banke sa visinom spora od 115 miliona KM“, rekao je Vukelić.

Portal CAPITAL je nedavno objavio da je Banka Srpske tužila Ukio banku za 115 miliona KM te da je u ovom sporu zastupa advokat Slobodan Bulatović. On je sin Zore Bulatović Kremenović pravne savjetnice stečajne upravnice banke.

Komentar predsjednika Odbora stečajna upravnica Mirjana Golić je ocijenila tendencioznim i navela da je angažovala advokate s ciljem dobijanja sporova.

„Umjesto da predsjednik bude u funkciji sredstava, on je u funkciji napada. Ovdje cilj nije zaštita kapitala i povjerilaca već je cilj sasvim nešto drugo, pa i u predmetu izbora Bulatovića da ne treba raditi posao advokata jer mu majka radi kao savjetnik stečajnog upravnika“, navela je Golićeva.

Sporno 100 miliona KM kredita odobrenih povezanim litvanskim firmama

Ponovila je ranije tvrdnje da predsjednik Odbora povjerilaca nije glasao ni za jednu odluku bitnu za stečajni postupak te istakla da je on svojim radom doveo do blokade stečajnog postupka.

„Predsjednik Odbora povjerilaca, umjesto da bude savjetodavni organ i pomoć stečajnom upravniku, vuče na trivijalne stvari koje nemaju veze sa povjeriocima i svim bitnim za sprovođenje stečaja“, rekla je Golić.

Vukelić je na to odgovorio da ostaje pri onome što je rekao u vezi sa angažovanjem pojedinih advokata, a da u preostalom dijelu upravnica izvrće činjenice.

Njega je podržala i predstavnica IRB-a u Odboru povjerilaca Antonija Dulić koja je rekla da stečaj nije blokiran radom Odbora povjerilaca te da u skladu sa zakonom za angažovanje advokata potrebna saglasnost Odbora.

Uskočila je savjetnica stečajne upravnice Zora Bulatović Kremenović pozivajući se na Zakon o stečajnom postupku po kojem se Odboru povjerilaca ne daje pravo da bira i daje saglasnost na angažovanje advokata, već da to radi stečajni upravnik kao i svaki zakonski zastupnik.

Stečajna upravnica je, između ostalog, rekla i da je protivtužba protiv Ukio banke podnesena jer Banka Srpske ima više od četiri miliona KM na korespodentnom računu u Ukio banci koja to nije prijavila, niti je htjela provesti kompenzaciju, koju je odobrila Agencija za bankarstvo RS.

„Imamo novac na kastodi računu u litvanskoj banci. Takođe, natjerali su ovu banku da u periodu nelikvidnosti isplati 2,8 miliona evra za povezano lice Ukio banke, tako da u toj banci imamo više od 15 miliona KM sa kamatama i spornim kreditima većim od 100 miliona KM“, rekla je Golić.

(Capital)

Slične objave

Podaci: Smanjena nezaposlenost

M.

Ubistvo: Završen dokazni postupak

M.

Trebinje: U teškoj saobraćajci poginuo mladoženja koji se vraćao sa svadbe!

M.

Ostavite komentar