​Ko je učestvovao u ubistvu Olivera - BIGportal.ba
Region Vijesti

​Ko je učestvovao u ubistvu Olivera

Fljorim Ejupi, koga je Vučić pomenuo u sredu, stigao je na KiM iz Nemačke u vreme ubistva lidera SDP Olivera Ivanovića u januaru prošle godine, pišu Novosti. Za njega se sumnja da je umešan u organizaciju likvidacije Ivanovića, a u tom kontekstu ga je pomenuo i predsednik Srbije na jučerašnjoj…

Fljorim Ejupi, koga je Vučić pomenuo u sredu, stigao je na KiM iz Nemačke u vreme ubistva lidera SDP Olivera Ivanovića u januaru prošle godine, pišu Novosti.

Za njega se sumnja da je umešan u organizaciju likvidacije Ivanovića, a u tom kontekstu ga je pomenuo i predsednik Srbije na jučerašnjoj vanrednoj konferenciji za medije.

Ejupi je najpoznatiji kao “bombaš iz Podujeva”, a bio je jedini osumnjičeni za postavljanje bombe pod autobus “Niš ekspresa”, u kojem je 2001. godine poginulo 12, a ranjeno 43 Srba.

Na osnovu DNK tragova on je i uhapšen, ali je misteriozno pobegao iz američke baze “Bondstil”.

Prvi imenovani međunarodni sudija u kosovskom pravosuđu, Kristen Karphamer je izneo sumnju da je u bekstvo bila umešana CIA, koja je navodno svojevremeno i obučavala ovog teroristu.

Na KiM, Ejupi se pominje kao plaćeni ubica, ali i kao deo grupe koja je, navodono, organizovala pogrom Srba u martu 2004. godine. On je, prema navodima kosovskog tužilaštva, svojevremeno trebalo da za četvrt miliona evra ubije Džavita Halitija, nekada Tačijevog čoveka za vezu s ogrankom OVK u Albaniji, a danas potpredsednika parlamenta u Prištini.

Upravo je ta kriminalna grupa, formirana krajem 2001. godine odgovorna za organizaciju martovskog pogroma, tvrdio je njen bivši pripadnik i svedok prištinskog Specijalnog tužilaštva Škumbin Mehmeti.

Klan je postojao sve do 2014. godine, uz podršku “ratnih stranaka” i “velikih porodica” i izveo je niz političkih ubistava.

Ejupi se lično sumnjiči za ubistva dvojice bliskih saradnika Ibrahima Rugove – Tahira Zemaja i Džemaila Mustafe, kao i za likvidacije pripadnika kosovske policije Bajrama Kičmarija i pripadnika Unmikove policije Koje Esumana.

Mehmeti je, prema pisanju albanskih medija s KiM, bio spreman da svedoči da je Ejupi u slučaju “Niš ekspres” imao direktnu podršku Kadrija Veseljija, ali je od tog svedočenja odustao.

Kako pišu Novosti ništa manje živopisna nije ni biografija Lirima Zeke, kontroverznog biznismena koji u Kosovskoj Mitrovici, u blizini mesta zločina, boravio 15. januara, dan pre atentata na Ivanovića.

Naše službe su još pre nekoliko meseci proveravale njgovo kretanje i motive njegovog dolaska, kao i moguću povezanost sa ubistvom Ivanovića, navode Novosti, pozivajući se na obaveštajne izvore.

Zeka je danas vlasnik restorana “Konak L”, koji se nalazi prekoputa zgrade vlade u Prištini i važi za mesto gde se okupljaju prištinski političari i navodno, prenose Novosti, uživa zastitu Tačija.

Prema dostupnim podacima rođen je 1963. godine. u Kosovskoj Mitrovici, kao Nedžmedin, ali je kasnije promenio ime u Lirim. Od sredine osamdesetih godina službe ga dovode u vezu sa nizom kriminalnih “poduhvata”.

Sumnjiče ga da je jedan od organizatora grupe koja je švercovala drogu iz Turske, preko KiM, do zemalja zapadne Evrope. U policijskim arhivima piše i da je u Nemačkoj hapšen zbog korišćenja falsifikovanih ličnih dokumenata, u Švajcarskoj je bio pod istragom zbog šverca droge, u Srbiji je optužen za silovanje, a u Zagrebu su ga sumnjičili za ubistvo i krijumčarenje oružja za muslimanske snage u BiH.

Na aerodromu u Pragu uhapšen je 1999. godine po Interpolovoj poternici jer je u Nemačkoj bio osuđen na sedam godina zbog trgovine drogom. Berlin je tada tražio njegovo izručenje, ali je, navodno, Zeka prilikom transfera uspeo da pobegne, navele su Novosti.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Šta podrazumijeva novi sistem ulaska u Evropsku uniju

M.

Pogledajte akciju, među uhapšenim i državljanin BiH

M.

Dramatične scene nakon klizišta u Italiji

M.

Ostavite komentar