18. Januara 2022.

Јedinstven odgovor iz Srpske: Prvo povlačenje nametnutog zakona, pa onda deblokada

Big Portal

Srpski kadrovi neće učestvovati u odlučivanju u zajedničkim institucijama sve dok se ne riješi pitanje Inckove nametnute odluke.

Prema izjavama predstavnika vlasti i opozicije, jedinstvo postignuto u julu prošle godine, bar po ovom pitanju, nije izblijedilo.

Na molbu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se srpski predstavnici vrate u zajedničke institucije odgovor će dati Narodna skupština Srpske. Prije toga, trebalo bi da budu održane konsultacije svih političkih aktera.

  • Vodimo odgovornu politiku. Razmatraćemo sve alternative – rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Na adresu parlamenta Srpske još nije stigao zahtjev za održavanje sjednice, ali je sve izvjesnije da će poslanici o ovoj temi razgovarati početkom februara. Biće sagledane sve mogućnosti u vezi s molbom Aleksandra Vučića.

  • Znate da je po poslovniku još uvijek skupštinska pauza, a čim se pojavi taj zahtjev naravno da ćemo biti u prilici da sazovemo kolegijum i odlučimo o datumu održavanja posebne ili redovne sjednice. Јa vjerujem redovne – rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Poslanici su spremni za povratak u skupštinske klupe. Na dnevnom redu trebalo bi da budu tri tačke.

Proces vraćanja otetih nadležnosti neće biti zaustavljen. Vladajuću koaliciju brine stav koji će zauzeti opozicija.

  • Јa se uvijek nadam da će biti usaglašeni, međutim njihovo djelovanje definitivno u ovom trenutku probošnjačko i probosansko i to je jasno iz njihovih izjava i njihovih stavova. Јa mislim da su oni u ovom trenutku na fonu centralizacije BiH. Nadam se da ćemo imati dovoljno pameti, mudrosti da u ovom teškom trenutku za Republiku Srpsku reagujemo zajedno, a to je vrlo važno zbog pritiska međunarodne zajednice – izjavio je šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić.

Iako iz Srbije stižu sugestije, a ne naredbe politički oponenti Milorada Dodika kažu da je podlegao pritisku i da je riječ o manipulaciji.

Ipak, ostaju pri stavu da je povratak u bh. institucije legitiman samo ako to Narodna skupština potvrdi.

Iako je ranije opozicija napuštala sjednice na kojima je odlučivano o interesima Republike Srpske, ističu da će ovaj put dati doprinos rješenju krize.

  • Potreba za jedinstvom postoji. Naravno, ne mogu prejudicirati, to zavisi od stavova drugih političkih partija, ali na ovako krupnim nacionalnim pitanjima i pitanjima od interesa za Republiku Srpsku uvijek postoji potreba da se postignu jedinstveni stavovi – poručio je šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo.
  • Razlog zbog kojih su predstavnici iz Republike Srpske odlučili da ne učestvuju u radu zajedničkih institucija nisu prestali. Inckov zakon je još uvijek na snazi i dok se on ne povuče mislim da predstavnici iz Srpske na nivou zajedničkih institucija ne trebaju da učestvuju – naglasio je šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Duško Ivić.

Nakon što je Valentin Incko pred odlazak iz BiH nametnuo za Republiku Srpsku sporne izmjene Krivičnog zakona BiH, 10 lidera političkih partija stavilo je potpis na zaključak u kojem stoji da će predstavnici iz Srpske učestvovati u radu institucija na nivou BiH samo onda kada je ključna zaštita interesa srpskog naroda.

Za sada nema prijedloga kako da bude prevaziđena deblokada institucija u Sarajevu.

Opozicija je pogled usmjerila ka eventualnom dogovoru SNSD-a, HDZ-a i SDA. Postavlja se pitanje kako, kada političko Sarajevo odbija svaki razgovor sa Banjalukom.

Za predstavnike vlasti, opozicija izbjegava odgovornost. Situacija će biti jasnija u februaru, nakon prve ovogodišnje sjednice Narodne skupštine.

RTRS

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare