Јedan od optuženih za zločin u Dobrovoljačkoj nije pojavio se na ročištu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Јedan od optuženih za zločin u Dobrovoljačkoj nije pojavio se na ročištu

Kerim Lučarević, koji je optužen za zločin protiv ratnih zarobljenika, ranjenika i bolesnika, civilnog stanovništva, te protivpravno ubijanje i ranjavanje u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine, nije se danas pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivici pred Sudom BiH.

Advokat Mirza Crnovršanin, koji brani Lučarevića, rekao je da optuženi nije došao zbog zdravstvenih razloga, ali da nema zdravstvenu dokumentaciju za to.

– Optuženi se ne može samostalno kretati. U nalazu je navedeno da se, ako dođe do sudskog postupka, može pojaviti uz pratnju ljekarskog tima – rekao je Crnovršanin i predložio da Sud ponovo zakaže ročište i da se obezbijedi medicinska pomoć za Lučarevićev dolazak.

Sudija Suda BiH Braco Stupar rekao je da će, s obzirom na takvu situaciju, naložiti ponovno vještačenje Lučarevića, a da odbrana treba da dostavi cjelokupnu medicinsku dokumentaciju.

Optužnica Lučarevića tereti da, u svojstvu komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane BiH, nije preduzeo neophodne i razumne mjere da budu kažnjeni počinioci ubistava vojnika i civila nakon napada i zaustavljanja kolone Јugoslovenske narodne armije u Dobrovoljačkoj ulici, kao i oni koji su vojnike psihički i fizički zlostavljali, iako je za ta krivična djela znao.

Njega optužnica tereti i da nije preduzeo ništa da spriječi počinioce koji su zlostavljali zarobljenike u prostorijama FIS-a, Štaba Teritorijalne odbrane BiH u zgradi Predsjedništva BiH i na petom spratu Centralnog zatvora, i da su u tome učestvovali njemu podređeni vojni policajci.

Novi termin za izjašnjenje Lučarevića biće zakazan nakon što bude obavljeno vještačenje, prenosi Birn.

Tužilaštvo BiH je zbog zločina u Dobrovoljačkoj ulici u aprilu podiglo optužnicu protiv nekadašnjih političkih, vojnih i policijskih funkcionera Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahte, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Јusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška, a suđenje u ovom predmetu je već počelo.

RTRS.

Danas objavljeno

Bolton: Odluka Međunarodnog krivičnog suda o hapšenju Putina ─ nelegitimna

M.

Sastanak Putina i Si Đinpinga: Rusija poštuje kineski plan za Ukrajinu

M.

Kod Doboja eksplodirala mina, jedna osoba nastradala

M.

Ostavite komentar