Јahorina: Plenarna sjednica šefova delegacija zemalja SEECEP-a - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Јahorina: Plenarna sjednica šefova delegacija zemalja SEECEP-a

U Sarajevu se održava dvodnevni Samit Procesa za saradnju u Јugoistočnoj Evropi /SEECEP/. Na Јahorini će danas biti održana plenarna sjednica šefova delegacija zemalja Samita. Očekuje se usvajanje Agende i Deklaracije Samita koji bi trebalo da daju odgovore o boljem regionalnom povezivanju kao preduslovu za održivi razvoj i integracione tokove….

U Sarajevu se održava dvodnevni Samit Procesa za saradnju u Јugoistočnoj Evropi /SEECEP/. Na Јahorini će danas biti održana plenarna sjednica šefova delegacija zemalja Samita.

Očekuje se usvajanje Agende i Deklaracije Samita koji bi trebalo da daju odgovore o boljem regionalnom povezivanju kao preduslovu za održivi razvoj i integracione tokove.

U ime domaćina skupa – Predsjedništva BiH, predsjedavajući Milorad Dodik poručio je da je veoma važno da odnosi sa svim zemljama članicama procesa budu što je moguće bliži i dinamičniji.

U Sarajevo su doputovali premijerka Srbije Ana Brnabić i turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan. Stigao je i predsjednik Albanije Iljir Meta, uprkos ranijoj odluci Ministarstva spoljnih poslova Albanije, koje je otkazalo učešće na samitu ministara.

U zgradi Predsjedništva BiH priređena je i svečana večera u čast šefova delegacija učesnica Samita.

Prisustvovali su predsjednici Turske, Slovenije i Sjeverne Makedonije, premijerka Srbije i premijer Bugarske. Danas stiže predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Turski predsjednik je, tokom sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, izrazio spremnost da se, kako je naveo, oživi trojni mehanizam, odnosno, da se održi sastanak BiH-Hrvatska-Srbija.

Najviše pažnje na sastanku posvećeno je auto-putu Beograd-Sarajevo i značaju koji će njegova izgradnja imati za BiH i sve zemlje u regionu, uključujući Tursku.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Nova dešavanja na poljsko-beloruskoj granici: Počelo je

M.

Sukob u Kijevu – nezvanično, ima poginulih

M.

Bajden: SAD neće unilateralno poslati trupe u Ukrajinu

M.

Ostavite komentar