Problemi u pripremi popisa

Objavljeno u: Republika Srpska, Vijesti
22 Septembar, 2013 Nedjelja u 20:25
Do dugo očekivanog popisa stanovništva BiH ostalo je 10 dana, ali sudeći prema stanju na terenu već sada se može reći da popis neće biti uspješan.
popis_bih (1)

Svaki dan sve  više popisivača odustaje od posla, nezadovoljni su članovi popisnih komisija a
stanovništvo gotovo da niša i ne zna o popisu. Postavlja se pitanje šra rade institucije nadležne za popis i kako se troši 46 milona maraka, koliko popis košta.

Popisivačima će, nakon provedenog popisa, biti iplaćen honorar ali za neke će troškovi biti veći od zarade, posebno za one koji budu radili u ruralnim sredinama. Popisivač će morati preći desetine kilometara, da bi popisao dva tri staračka domaćinsta i dobiće naknadu od 2,5 marke po domaćinstvu i to samo ako obavi posao. Ako nikoga ne zatekne kod kuće smatraće se da posao nije urađen.

Troškove prevoza i ishrane finasiraće sam. Većina popisivača su nezaposleni i studenti, tako da kada su se preračunali, ne isplati im se da rade za džabe ili čak u nekim slučajevima i na svoju štetu, pa ih sve više odustaje od tog posla. Na području opštine Istočna Ilidža do sada je odustalo 30-ak popisivača od 80 koliko ih je angažovano u toj opštini.

Zamjeniti popisivače, koji su prošli pola obuke, novim nije lako. Za 10-ak ili manje sati ne moguće je osposobiti ih za taj važan posao. Nezadovoljni su u članovi popisnih komisija. Mjesecima rade a naknade ni na vidiku. Iste poteškoće imaju i ostale popisne komisije, jer im, kako tvrde iz Zavoda za statistiku Republike Srpke, ako se i jave saopšte da po se popis finansira iz granta, a navodno po
zakonu, grantovska sredstva se ne mogu isplaćivati mjesečno već po obavljenom poslu.

U popisnim komisijama se pitaju kako onda radnici  Zavoda koji su već 5 godina angažovani na popisu primaju platu?

U popisnim Komisijama upozoravaju i da Zavod nije odradio posao na informisanju stanoviništa. Popisivači ne smiju sugerisati odgovore, a mnogima, pa čak i onim visoko obrazovanim biće teško odgovoriti na neke pitanja. Na primjer da li se otpadne vode iz vašeg stana izlivaju i septičku jamu sa prelivom ili bez preliva, od kojeg je materijalna noseći zid vaše zgrade ili krov.

Stariji će se teško sjetiti u kojoj opštini im je živjela majka i da li je imala problema pri porodu, a neizvjesno je i kako će odgovoriti na pitanje da li imaju problema sa pamćenjem i komunikacijom sa
drugim ljudima, te da li znaju da napišu kraći tekst.

Problemi će nastupiti i nakon popisa. Odlučeno je da Centar za obradu popisnih listova bude smješten u Istočnom Sarajevu, ali još uvijek nije određena lokacija, pa prema tome ni priprema skladišnog i kanceraijskog prostora.

 

Ovaj članak ima (75) pregled/a
Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice ili Twitter-a

Facebook komentari

Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ostale vijesti iz kategorije

 • 1 Dvostruko ubistvo u Prijedoru
  Nepoznato lice ubilo je noćas dva muškarca u ugostiteljskom objektu u Trnopolju kod Prijedora. U toku je uviđaj koji vrše pripadnici Centra javne bezbjednosti Prijedor i dežurni tužilac.
 • 1 “Socijalisti za federalnu Španiju”
  Novi lider glavne opozicione Španske socijalističke radničke partije (PSOE) Pedro Sančez je za promenu ustava kako bi Španija prešla na federalno uređenje.
 • 1 Američke laži: Račak, Sirija, Sarin i malezijski “Boing” su projekti Novog Svjetskog Poretka
  Počnimo od nečega čega se svi dobro sećamo, jednog sela na Kosovu i Metohiji koje se zove Račak, kada su pripadnici MUP-a Srbije u borbi likvidirali 45 šiptarskih terorista 15-og januara 1999-e. Pripadnici OEBS policije su izašli na uviđaj, među kojima je bio i inspektor Nemačke policije Hening Henš, koji je sve fotografisao – godinama kasnije, njegov intervju nemačkoj televiziji ARD u kome je optužio Vilijema Vokera da su teroristima skinuli uniforme, oznake, sklonili naoružanje i to predstavili preko medija kao “masakr civila”.
 • 1 Rusija ima bolje šanse protiv Amerike nego što je imao SSSR
  Odnos Sjedinjenih Država prema geopolitičkim konkurentima može se odrediti drevnim šablonom Punskih ratova. Bila su, koliko znamo, tri takva rata i svaki od njih Kartagina je izgubila od Rima. Prosle prvog Punskog rata Kartagina je izgubila Siciliju, posle drugog – prestala je da bude velika država. Ali, Rimljanima je i to bilo malo. Na scenu je izašao senator Mekejn koji se tada zvao Katon i u svakom govoru uporno ponavljao: „Kartaginu treba razoriti!” I, Kartagina je bila razorena – konačno i bez nade da bude obnovljena.
 • Mideast Israel Palestinians Nastavljene borbe, ima mrtvih
  U izraelskoj artiljerijskoj vatri u izbegličkom centru Bureidž, u centralnom delu Gaze, danas je poginulo šest Palestinaca, među kojima troje dece i dve žene.