Problemi u pripremi popisa

Objavljeno u: Republika Srpska, Vijesti
22 Septembar, 2013 Nedjelja u 20:25
Do dugo očekivanog popisa stanovništva BiH ostalo je 10 dana, ali sudeći prema stanju na terenu već sada se može reći da popis neće biti uspješan.
popis_bih (1)

Svaki dan sve  više popisivača odustaje od posla, nezadovoljni su članovi popisnih komisija a
stanovništvo gotovo da niša i ne zna o popisu. Postavlja se pitanje šra rade institucije nadležne za popis i kako se troši 46 milona maraka, koliko popis košta.

Popisivačima će, nakon provedenog popisa, biti iplaćen honorar ali za neke će troškovi biti veći od zarade, posebno za one koji budu radili u ruralnim sredinama. Popisivač će morati preći desetine kilometara, da bi popisao dva tri staračka domaćinsta i dobiće naknadu od 2,5 marke po domaćinstvu i to samo ako obavi posao. Ako nikoga ne zatekne kod kuće smatraće se da posao nije urađen.

Troškove prevoza i ishrane finasiraće sam. Većina popisivača su nezaposleni i studenti, tako da kada su se preračunali, ne isplati im se da rade za džabe ili čak u nekim slučajevima i na svoju štetu, pa ih sve više odustaje od tog posla. Na području opštine Istočna Ilidža do sada je odustalo 30-ak popisivača od 80 koliko ih je angažovano u toj opštini.

Zamjeniti popisivače, koji su prošli pola obuke, novim nije lako. Za 10-ak ili manje sati ne moguće je osposobiti ih za taj važan posao. Nezadovoljni su u članovi popisnih komisija. Mjesecima rade a naknade ni na vidiku. Iste poteškoće imaju i ostale popisne komisije, jer im, kako tvrde iz Zavoda za statistiku Republike Srpke, ako se i jave saopšte da po se popis finansira iz granta, a navodno po
zakonu, grantovska sredstva se ne mogu isplaćivati mjesečno već po obavljenom poslu.

U popisnim komisijama se pitaju kako onda radnici  Zavoda koji su već 5 godina angažovani na popisu primaju platu?

U popisnim Komisijama upozoravaju i da Zavod nije odradio posao na informisanju stanoviništa. Popisivači ne smiju sugerisati odgovore, a mnogima, pa čak i onim visoko obrazovanim biće teško odgovoriti na neke pitanja. Na primjer da li se otpadne vode iz vašeg stana izlivaju i septičku jamu sa prelivom ili bez preliva, od kojeg je materijalna noseći zid vaše zgrade ili krov.

Stariji će se teško sjetiti u kojoj opštini im je živjela majka i da li je imala problema pri porodu, a neizvjesno je i kako će odgovoriti na pitanje da li imaju problema sa pamćenjem i komunikacijom sa
drugim ljudima, te da li znaju da napišu kraći tekst.

Problemi će nastupiti i nakon popisa. Odlučeno je da Centar za obradu popisnih listova bude smješten u Istočnom Sarajevu, ali još uvijek nije određena lokacija, pa prema tome ni priprema skladišnog i kanceraijskog prostora.

 

Ovaj članak ima (204) pregled/a
Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice ili Twitter-a

Facebook komentari

Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ostale vijesti iz kategorije

 • Protesti zbog kredita u ‘švajcarcima': Spremni smo i na radikalnije mjere!
  Članovi Udruženja "Švajcarski franak" danas su se u pet do dvanaest okupili na mirni protest ispred sjedišta Hipo banke u Banjaluci, odakle su apelovali na nadležne institucije Republike Srpske da se uključe u rješavanje problema kredita vezanih za švajcarski franak. Predsjednik ovog udruženja Brane Milošević ponovio je da je korisnike kredita vezanih za švajcarski franak rast ove valute doveo u bezizlaznu situaciju.
 • 1 Poskupljenje struje: Građani plaćaju nerad i pljačku
  Gubitak preduzeća iz sistema EP RS, poplava i "niska" cijena struje ne mogu biti jedini argumenti za poskupljenje, piše "EuroBlic". Po analizi "EuroBlica", 10 preduzeća, pet proizvodnih i pet distrubutivnih iz ERS su od 2006. godine povećali broj zaposlenih sa oko 7.000 na oko 8.500, a troškove zarada sa 129 na 231,3 miliona KM ili za 55,7 odsto.
 • 1 Čović: BiH preurediti kroz četiri federalne jedinice
  Predsjednik HDZ BiH, Dragan Čović, izjavio je uoči današnjeg zasjedanje Hrvatskog naroda sabora u Mostaru, da BiH treba preurediti kroz četiri federalne jedinice sa vrlo jasnim mehanizmima zaštite malobrojnijeg naroda.
 • kosovska-mitrovica Eksplozija u centru K. Mitrovice
  Nepoznata osoba rano jutros bacila je ručnu bombu u centru severnog dela Kosovske Mitrovice, povređenih nije bilo, ali je pričinjena materijalna šteta.