Problemi u pripremi popisa

Objavljeno u: Republika Srpska, Vijesti
22 Septembar, 2013 Nedjelja u 20:25
Do dugo očekivanog popisa stanovništva BiH ostalo je 10 dana, ali sudeći prema stanju na terenu već sada se može reći da popis neće biti uspješan.
popis_bih (1)

Svaki dan sve  više popisivača odustaje od posla, nezadovoljni su članovi popisnih komisija a
stanovništvo gotovo da niša i ne zna o popisu. Postavlja se pitanje šra rade institucije nadležne za popis i kako se troši 46 milona maraka, koliko popis košta.

Popisivačima će, nakon provedenog popisa, biti iplaćen honorar ali za neke će troškovi biti veći od zarade, posebno za one koji budu radili u ruralnim sredinama. Popisivač će morati preći desetine kilometara, da bi popisao dva tri staračka domaćinsta i dobiće naknadu od 2,5 marke po domaćinstvu i to samo ako obavi posao. Ako nikoga ne zatekne kod kuće smatraće se da posao nije urađen.

Troškove prevoza i ishrane finasiraće sam. Većina popisivača su nezaposleni i studenti, tako da kada su se preračunali, ne isplati im se da rade za džabe ili čak u nekim slučajevima i na svoju štetu, pa ih sve više odustaje od tog posla. Na području opštine Istočna Ilidža do sada je odustalo 30-ak popisivača od 80 koliko ih je angažovano u toj opštini.

Zamjeniti popisivače, koji su prošli pola obuke, novim nije lako. Za 10-ak ili manje sati ne moguće je osposobiti ih za taj važan posao. Nezadovoljni su u članovi popisnih komisija. Mjesecima rade a naknade ni na vidiku. Iste poteškoće imaju i ostale popisne komisije, jer im, kako tvrde iz Zavoda za statistiku Republike Srpke, ako se i jave saopšte da po se popis finansira iz granta, a navodno po
zakonu, grantovska sredstva se ne mogu isplaćivati mjesečno već po obavljenom poslu.

U popisnim komisijama se pitaju kako onda radnici  Zavoda koji su već 5 godina angažovani na popisu primaju platu?

U popisnim Komisijama upozoravaju i da Zavod nije odradio posao na informisanju stanoviništa. Popisivači ne smiju sugerisati odgovore, a mnogima, pa čak i onim visoko obrazovanim biće teško odgovoriti na neke pitanja. Na primjer da li se otpadne vode iz vašeg stana izlivaju i septičku jamu sa prelivom ili bez preliva, od kojeg je materijalna noseći zid vaše zgrade ili krov.

Stariji će se teško sjetiti u kojoj opštini im je živjela majka i da li je imala problema pri porodu, a neizvjesno je i kako će odgovoriti na pitanje da li imaju problema sa pamćenjem i komunikacijom sa
drugim ljudima, te da li znaju da napišu kraći tekst.

Problemi će nastupiti i nakon popisa. Odlučeno je da Centar za obradu popisnih listova bude smješten u Istočnom Sarajevu, ali još uvijek nije određena lokacija, pa prema tome ni priprema skladišnog i kanceraijskog prostora.

 

Ovaj članak ima (90) pregled/a
Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice ili Twitter-a

Facebook komentari

Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ostale vijesti iz kategorije

 • brcko_620x0 Brčko: Humanitarno pitanje postalo nacionalno
  Aprilsko-majske i avgustvovske poplave, koje su na području distrikta pričinile štetu od oko 63 miliona KM, umesto da budu predmet opšteg zalaganja da se što kvalitetnije saniraju posledice, postale su povod za političke borbe, uz stalno podgrevanje krize vlasti u ovoj specifičnoj lokalnoj zajednici. Brojna su saopštenja i konferencije za novinare - na kojima ovdašnje političke partije promovišu vlastite načine i modele sanacije - u zavisnosti od toga da li čine poziciju ili opoziciju - obiluju stavovima na osnovu kojih se lako prepoznaje iz kog naroda dolazi pretežni deo članstva i rukovodstva.
 • rs_620x0 Banjalučki univerzitet: Slobodna 1.204 mjesta
  Konkurs za upis studenata u prvu godinu u drugom upisnom roku na Univerzitetu u Banjaluci objavljen je juče, a kandidati će moći da konkurišu za ukupno 1.204 preostala slobodna mesta. Od ovog broja za sufinansiranje iz budžeta predviđeno je 60 mesta, 625 za samofinansirajuće studente, 145 za strane državljane i 374 za vanredne studente.
 • JOSIPOVIC nikolic_620x0 Nikolić sa Josipovićem
  ŠEFOVI država regiona okupiće se krajem sledeće nedelje u Mostaru povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, koji se širom sveta obeležava 30. avgusta. Kako „Novosti“ saznaju, na ovom skupu biće i srpski predsednik Tomislav Nikolić, a očekuje se prisustvo hrvatskog šefa države Ive Josipovića i crnogorskog - Filipa Vujanovića, kao i članova predsedništva BiH.
 • 314955_1 SNSD je upropastio Republiku Srpsku
  Imovinski karton predsjednika SNSD-a i Republike Srpske u kojem piše da Milorad Dodik raspolaže imovinom vrijednom 1,5 miliona evra i dalje izaziva reakcije.
 • 313601_1 Nema para za “Klinički centar”?
  Ministarstvo zdravlja odnosno Vlada Republike Srpske i Klinički centar Banja Luka još nisu uspjeli da obezbjede bankarsku garanciju za početak realizacije Ugovora o izgradnji Centralnog Hola i Južnog krila Kliničkog centra.