Korisnicima kredita u “švicarcima” u BiH predložena arbitraža

Objavljeno u: Republika Srpska, Vijesti
4 Juli, 2013 Četvrtak u 23:42
Iz Udruženja korisnika kredita "Švicarac" poručuju kako očekuju da banke korisnicima kredita u švicarskim francima u BiH vrate svaki nezakonito uzeti fening
chart-interrates-big

Hypo banka u BiH ponudila je danas arbitražu korisnicima kredita u švicarskim francima u BiH, potvrdio je za agenciju Anadolija predsjednik Udruženja korisnika kredita (UKK) Švicarac Kemal Duraković. On je dodao kako nije siguran ima li to veze sa jutrošnjom presudom u korist udruge Franak u Hrvatskoj, donesenoj protiv osam banaka koje su davale kedite u švicarskim francima, a naplatu rata vezivale za rastući kurs franka.
No, članovi Švicarca će se, prije nego što bilo šta odgovore banci, konsultirati sa pravno-ekonomskim timovima, kako ne bi napravili nijedan pogrešan potez.
Na Trgovačkom sudu u Zagrebu jutros je donesena historijska presuda kojom je osam banaka proglašeno krivim po osnovi tužbe  udruge Franak koja predstavlja više od 75.000 potrošača u Hrvatskoj koji su podigli kredite u švicarskim francima.
“Zamalo su mi suze radosnice potekle iako znam malo tih ljudi iz Hrvatske, ali suosjećam sa njima. Veoma sam ponosan na hrvatsko pravosuđe i na presudu koju su donijeli u korist klijenata u Hrvatskoj”, izrazio je Duraković svoja osjećanja povodom današnje presude.
Prema njegovim riječima, Hypo banka u BiH je danas reagirala i faktički “na određeni način potpisala kapitulaciju”, jer je korisnicima navedenih kredita ponudila arbitražu na koju se oni u ovom momentu neće očitovati bez pravno-ekonomskog tima.
“Jedina arbitraža kada je u pitanju Hypo banka može doći u obzir da bude po zakonu u FBiH, da bude vraćen svaki fening klijentima koji su uzeli. Ta kapitulacija mora biti potpuna, a ne djelimična”, pojasnio je Duraković.
Govoreći o tome koliko bi mogla imati efekta presuda u Hrvatskoj na korisnike kredita u BiH, on je naglasio da će uticati mnogo, jer su mnogi od njih sve ovo vrijeme “virili iza ćoška” čekajući šta će se desiti.
“Svi oni koji su dosad čekali šta će se desiti, sada bi da se uključe u udruženje. Naravno da to i trebaju da urade, jer su nam dobrodošli”, pojasnio je Duraković i dodao da, ipak, niko korisnicima kredita ne može platiti ono što su njihova djeca izgubila.
Prema njegovim riječima, radi se o iznosu od oko milijardu konvertibilnih maraka. U BiH postoji oko 9.800 korisnika kredita u  švicarskim francima, a do sada je podnijeto više od 1.000 tužbi.
“Do sada smo imali dvije presude”, rekao je Duraković.
On je podsjetio i na nedavnu nepravomoćnu presudu Općinskog suda u Mostaru za fizičko lice iz Tuzle protiv Hypo banke u vezi s kreditom u švicarskim francima, koja je također ohrabrujuća. Presuđeno je da banka treba isplatiti više od 13 hiljada KM na ime neosnovano naplaćene kreditne obaveze sa zakonskom zateznom kamatom kao i troškove postupka pred sudom.
Po presudi u Hrvatskoj, banke svoje potrošače nisu informirale u potpunosti te su time povrijedile kolektivne interese i prava potrošača, što se kosi sa Zakonom o zaštiti potrošača. Sud je u još nepravomoćnoj presudi naložio bankama da kredite u švicarskim francima konvertiraju u kune po tečaju na dan sklapanja kredita, da vrate fiksnu kamatnu stopu, a potrošači pojedinačno mogu tražiti povrat novca. No, nekima bi takva situacija još više mogla povisiti rate, ovisno o tečajnom stanju u vrijeme kada su sklapali ugovor o kreditiranju.
Korisnicima kredita u švicarskim francima u Hrvatskoj zadnjih su godina kamate rasle od 35 posto naviše, ujednačeno s promjenom tečaja švicarske valute, zbog nepovoljne valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope.
Presuda po tužbi udruge Franak, koju je na sudu zastupala udruga Potrošač, odnosi se na osam tuženih banaka koje posluju u Republici Hrvatskoj: Zagrebačku i Privrednu banku, Erste & Steiermaerkische Bank, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-adria-bank, OTP banku, Splitsku banku (Societe generale) i Volksbank.

Ovaj članak ima (1524) pregled/a
Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice ili Twitter-a

Facebook komentari

Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ostale vijesti iz kategorije

  • 1 Rot: Jasna EU perspektiva Srbije, ali bez ustupaka
    Državni ministar u nemačkom Ministarstvu inostranih poslova Mihael Rot izjavio je danas da države Zapadnog Balkana imaju jasnu perspektivu ulaska u EU, ali da one, ipak, na tom putu ne mogu očekivati nekakve ustupke.