Korisnicima kredita u “švicarcima” u BiH predložena arbitraža

Objavljeno u: Republika Srpska, Vijesti
4 Juli, 2013 Četvrtak u 23:42
Iz Udruženja korisnika kredita "Švicarac" poručuju kako očekuju da banke korisnicima kredita u švicarskim francima u BiH vrate svaki nezakonito uzeti fening
chart-interrates-big

Hypo banka u BiH ponudila je danas arbitražu korisnicima kredita u švicarskim francima u BiH, potvrdio je za agenciju Anadolija predsjednik Udruženja korisnika kredita (UKK) Švicarac Kemal Duraković. On je dodao kako nije siguran ima li to veze sa jutrošnjom presudom u korist udruge Franak u Hrvatskoj, donesenoj protiv osam banaka koje su davale kedite u švicarskim francima, a naplatu rata vezivale za rastući kurs franka.
No, članovi Švicarca će se, prije nego što bilo šta odgovore banci, konsultirati sa pravno-ekonomskim timovima, kako ne bi napravili nijedan pogrešan potez.
Na Trgovačkom sudu u Zagrebu jutros je donesena historijska presuda kojom je osam banaka proglašeno krivim po osnovi tužbe  udruge Franak koja predstavlja više od 75.000 potrošača u Hrvatskoj koji su podigli kredite u švicarskim francima.
“Zamalo su mi suze radosnice potekle iako znam malo tih ljudi iz Hrvatske, ali suosjećam sa njima. Veoma sam ponosan na hrvatsko pravosuđe i na presudu koju su donijeli u korist klijenata u Hrvatskoj”, izrazio je Duraković svoja osjećanja povodom današnje presude.
Prema njegovim riječima, Hypo banka u BiH je danas reagirala i faktički “na određeni način potpisala kapitulaciju”, jer je korisnicima navedenih kredita ponudila arbitražu na koju se oni u ovom momentu neće očitovati bez pravno-ekonomskog tima.
“Jedina arbitraža kada je u pitanju Hypo banka može doći u obzir da bude po zakonu u FBiH, da bude vraćen svaki fening klijentima koji su uzeli. Ta kapitulacija mora biti potpuna, a ne djelimična”, pojasnio je Duraković.
Govoreći o tome koliko bi mogla imati efekta presuda u Hrvatskoj na korisnike kredita u BiH, on je naglasio da će uticati mnogo, jer su mnogi od njih sve ovo vrijeme “virili iza ćoška” čekajući šta će se desiti.
“Svi oni koji su dosad čekali šta će se desiti, sada bi da se uključe u udruženje. Naravno da to i trebaju da urade, jer su nam dobrodošli”, pojasnio je Duraković i dodao da, ipak, niko korisnicima kredita ne može platiti ono što su njihova djeca izgubila.
Prema njegovim riječima, radi se o iznosu od oko milijardu konvertibilnih maraka. U BiH postoji oko 9.800 korisnika kredita u  švicarskim francima, a do sada je podnijeto više od 1.000 tužbi.
“Do sada smo imali dvije presude”, rekao je Duraković.
On je podsjetio i na nedavnu nepravomoćnu presudu Općinskog suda u Mostaru za fizičko lice iz Tuzle protiv Hypo banke u vezi s kreditom u švicarskim francima, koja je također ohrabrujuća. Presuđeno je da banka treba isplatiti više od 13 hiljada KM na ime neosnovano naplaćene kreditne obaveze sa zakonskom zateznom kamatom kao i troškove postupka pred sudom.
Po presudi u Hrvatskoj, banke svoje potrošače nisu informirale u potpunosti te su time povrijedile kolektivne interese i prava potrošača, što se kosi sa Zakonom o zaštiti potrošača. Sud je u još nepravomoćnoj presudi naložio bankama da kredite u švicarskim francima konvertiraju u kune po tečaju na dan sklapanja kredita, da vrate fiksnu kamatnu stopu, a potrošači pojedinačno mogu tražiti povrat novca. No, nekima bi takva situacija još više mogla povisiti rate, ovisno o tečajnom stanju u vrijeme kada su sklapali ugovor o kreditiranju.
Korisnicima kredita u švicarskim francima u Hrvatskoj zadnjih su godina kamate rasle od 35 posto naviše, ujednačeno s promjenom tečaja švicarske valute, zbog nepovoljne valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope.
Presuda po tužbi udruge Franak, koju je na sudu zastupala udruga Potrošač, odnosi se na osam tuženih banaka koje posluju u Republici Hrvatskoj: Zagrebačku i Privrednu banku, Erste & Steiermaerkische Bank, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-adria-bank, OTP banku, Splitsku banku (Societe generale) i Volksbank.

Ovaj članak ima (277) pregled/a
Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice ili Twitter-a

Facebook komentari

Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ostale vijesti iz kategorije

 • 1 Počela je zima
  Tri minuta poslije ponoći počela je zima za stanovnike na sjevernoj Zemljinoj polulopti, dok je u istom trenutku na južnoj polulopti počelo ljeto.
 • 1 Ne može biti toliko jeftino koliko nemamo para
  Iz turistčkih organizacija svakodnevno izlaze povoljne ponude za doček Nove godine u nekoj od svjetskih metropola ili za zimovanja. Međutim, ako je suditi po onome šta građani kažu, ne mogu oni biti toliko jeftini koliko narod nema para.
 • 1 Rusija igra mudro, a ta igra može da dovede do finansijskog kolapsa zapadnih ekonomija
  Svet i dalje slepo veruje u fosilna goriva. Rusija je jedan od najvećih svetskih proizvođača energenata i nedavno je objavila da više neće trgovati energentima korišćenjem američkog dolara, već u rubljama i valutama partnera sa kojima trguje. Ustvari, ovo pravilo se odnosi na ukupne trgovinske odnose Rusije. Rusija i Kina odvajaju svoje ekonomije od zapadnog finansijskog sistema. Kao potvrdu svojih namera, jula 2014. ruski Gasprom je zaključio sa kineskim partnerima posao vredan 400 milijardi a u novembru nešto manji, oba izražena u rubljama i juanu.
 • Russian President Vladimir Putin watches military exercises in Leningrad Region Prva bitka Trećeg svjetskog rata odigrala se još 08. 08. 2008. godine
  Treći svetski rat već traje. I nije juče počeo, nije posle odluke Centralne banke Rusije o povećanju referentne kamatgne stope. A nije ni pre mesec dana, posle pada cene nafte. Nije ni u februaru ove godine sa ukrajinskim Majdanom broj 2. A nije ni u maju 2012. na moskovskom Bolotnom trgu.
 • 1 Ukrajina je američki odgovor Rusiji za Siriju
  Da će kriza u Ukrajini i zahlađenje odnosa Istoka i Zapada biti plodno tle koje će različiti „eksperti” iskoristiti za mešetarenje i bogaćenje videlo se od samog početka sukoba. Kao poslednji u nizu na teren je istrčao Džordž Fridman, prvi čovek privatne obaveštajne kompanije „Stratfor”, koji je u intervjuu za moskovski „Komersant” izneo nekoliko eksplozivnih tvrdnji od kojih je najviše odjeknula ocena da je ukrajinska kriza u stvari američki odgovor na rusku poziciju u Siriji.