Ko je sve danas vladika Srpske pravoslavne crkve? – 2. dio

Objavljeno u: Region
17 Maj, 2013 Petak u 23:32
Ko je protiv dolaska pape u Srbiju, ko je povezan s tajkunima, ko ima dvor u zlatu, ko sarađuje s DB-om, ko igra fudbal, ko voli da opsuje, ko voli dečake, a ko odrasle momke

U poslednje vreme Srpsku pravoslavnu crkvu potresaju brojni skandali u kojima su glavni akteri vladike. List  Telegraf će u narednih nekoliko dana objaviti serijal tekstova u kojima će se pozabaviti detaljima iz života svih srpskih episkopa koje ćemo prenijeti u izvornom obliku.

Juče smo pisali o 14 episkopa čije se eparhije nalaze u Srbiji, a danas su na redu vladike takozvanog “bosanskog lobija”, koji ima veliki uticaj u funkcionisanju i životu SPC.

U Bosni i Hercegovini ima pet eparhija, a pored episkopa koji njima upravljaju, ovaj lobi ima podršku i nekih drugih episkopa, o kojima ćemo pisati u trećem delu.

Episkop banjalučki Jefrem (Milutinović)

Pripada lobiju koji je predvodio Vasilije Kačavenda. Posle završene bogoslovije i monašenja odlazi na duhovnu akademiju u Moskvu, koju završava s odličnim uspehom.

Vladika-Jefrem

Neko vreme je bio profesor u bogosloviji u Krki, a od 1980. upravlja banjalučkom eparhijom.Za njega se veže veliki rad na obnovi hramova koji su bili uništeni tokom Drugog svetskog rata od NDH.

Često ulazi u oštre rasprave sa drugim episkopima na saborima i spada u grupu vladika koji se protive dolasku pape u Srbiju.

Episkop bihaćko-petrovački Hrizostom (Jević)

Zamonašio se sa 19 godina i završio bogosloviju na Aristotelovom univerzitetu u Solunu. Radio je kao predavač u bogosloviji u Krki, a 1999. postavljen je za episkopa bihaćko-petrovačkog.

Vladika-Hrizostom

Za vreme rata u BiH, Alija Izetbegović ga je proterao iz svoje eparhije. Na čelo svoje eparhije vratio se tek posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Tečno govori grčki, ruski i francuski jezik.

Episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije (Kačavenda)

Iako je razrešen dužnosti odlukom Sinoda SPC, Vasilije Kačavenda je igrao bitnu ulogu u funkcionisanju Crkve, a nekoliko puta se lobiralo da postane patrijarh.

Verovatno da ne postoji episkop u SPC za koga se veže više afera. Godinama se u javnosti o tome ćutalo, a u crkvenim krugovima se odavno znalo za nečasne radnje Vasilija Kačavende.

Tan2013-4-22_193945391_15

Povezanost s tajkunima, političarima, ubistvo bogoslova Milića Blažanovića, ogromno bogatstvo i imovina koju poseduje, blud nad bogoslovima najčešće su pominjane optužbe na račun Kačavende.

Dok su za neke pokazani jasni dokazi, a drugi ostali samo na rečima, niko ne želi da dublje istraži ove navode.

Razlog za ćutanje državnih organa leži u činjenici da je Vasilije Kačavenda bio dugogodišnji saradnik UDBE pod konspirativnim imenom Pablo i blizak prijatelj moćnih i uticajnih ljudi koji se nalaze u samom političkom vrhu Republike Srpske i Srbije.

kacavenda-vila-5

Ipak, mediji su uspeli u poslednje vreme da raskrinkaju bludne radnje Vasilija Kačavende i pruže jasne dokaze, kao što su video i audio materijali. Crkva je, tek kada je bila saterana uza zid i pod ogromnim pritiskom javnosti, odlučila da razreši dužnosti Kačavendu.

Jedino pozitivno što mu se može pripisati je rad na obnovi hramova na teritoriji eparhije zvorničko-tuzlanske. Doduše, njegov vladičanski dvor pun je predmeta od zlata, što mu se, takođe, zameralo.

Mitropolit dabrobosanski Nikolaj (Mrđa)

Već nekoliko godina mu je narešeno zdravstveno stanje i zbog toga mu je dodeljen episkop Grigorije kao pomagač. Mitropolit Nikolaj je rođen 1928, a bogoslovski fakultet je završio u Beogradu. Vlasti nisu htele da mu izdaju pasoš kada je želeo da se doškoluje u Atini.

Mitropolit-Nikolaj

Bio je episkop australijsko-novozelandski, a kasnije i episkop dalmatinski. U vreme građanskog rata u BiH postavljen je za mitropolita dabrobosanskog sa sedištem u Sarajevu.

U teškim uslovima uspeva da obnovi Duhovnu akademiju u Sarajevu, a u Foči je uspeo da otvori Bogosloviju. Izdao je nekoliko knjiga koje se tiču uglavnom tumačenja Svetog pisma Novog zaveta.

Episkop zahumsko-hercegovački Grigorije (Durić)

Spada u red najmlađih vladika u SPC. Zamonašen je u manastiru Ostrog 1992, a zajedno sAtanasijom Jevtićem prelazi u obnovljeni manastir Tvrdoš kod Trebinja.

dru-grigorije1

Foto: eparhija-zahumskohercegovacka

Na preporuku patrijarha Pavla postao je episkop zahumsko-hercegovački 1999. godine. Vladiku Grigorija novinari često optužuju da se bavi nezakonitim radnjama, a na jednu optužbu novinaru je odgovorio veoma bahato:

Često se viđa s političkim funkcionerima iz Srbije i Republike Srpske.

Ono što je karakteristično za vladiku Grigorija je bavljenje sportskim aktivnostima, često zna da skine mantiju, zaigra fudbal, a oni koji igraju sa njim kažu da vladici nije strano da opsuje kad promaši!

Takođe, često ga viđaju bez mantije i van sportskih terena.

Nedavno je dospeo u žižu javnosti kada je izjavio “da je greška što se predsednik Nikolić izvinio muslimanima iz Srebrenice i da su se tamo klali Srbi iz Bosne sa svojim komšijama i da to nema veze sa Srbijom”.

(Telegraf.rs)

Ovaj članak ima (13) pregled/a
Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice ili Twitter-a

Facebook komentari

Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ostale vijesti iz kategorije

 • beli Zagonetni pogled Belog Anđela pokazuje vaskrsenje!
  Jedan je od poslednjih čuvara srpskog duhovnog blaga iz svetinja na Kosmetu, slikar Časlav Čolić, kaže da mu je srednjevekovna freska Beli Anđeo iz manastira Mileševa najdraža, jer je na njoj uhvaćen trenutak koji pokazuje Hristovo vaskrsenje.
 • 5075633075352a3e0eac26877158973_orig I Jahjaga čestitala Vaskrs
  Predsednica Kosova Atifete Jahjaga posetila je manastir Visoki Dečani i čestitala Uskrs igumanu manastira Savi Janjiću, saopštio je kabinet kosovske predsednice
 • 16655484965352bc676579e349510443_368x275 Vučić i Nikolić čestitali Vaskrs
  Lider Srpske napredne stranke i vicepremijer u tehničkoj Vladi Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Uskrs svim građanima Srbije koji slave vaskrsenje Hristovo.
 • POSTAVLJANJE SPOMENIKA NIKOLITESLI U PORTI HRAMA SVETOG SAVE Patrijarh Irinej: Hristos Vaskrse
  Patrijarh srpski Irinej uz čestitku uskršnjih praznika vernicima poručio je da se posebno moli za braću i sestre na Bliskom istoku i Ukrajini.