Gasi se “Hypo Alpe Adria” Banka

Objavljeno u: Ekonomija
3 Septembar, 2013 Utorak u 22:05
Evropska komisija danas je odborila planove za rasformiranje i zatvaranje austrijske banke “Hipo Alpe Adrija”, koja je nacionalizovana uz velike troškove na vrhuncu globalne finansijske krize.
hypo_alpe_adria

U saopštenju Evropske komisije navodi se da je plan austrijske vlade u skladu sa pravilima EU o davanju državnoj pomoći, uz odobravanje ranijeg finansiranja i novih sredstava koja će možda biti neophodna.
Austrijske vlasti odobrile su pomoć od oko 4,5 milijardi evra banci “Hypo Alpe” kako bi se spriječio njen kolaps, a tokom prošlog mjeseca Beč je od Brisela zatražio dodatnih dvije godine za okončanje tog procesa.
“Hipo Alpe” je spašena propasti 2009. godine, nakon što su se, pored problema nastalih finansijskom krizom, pojavile i optužbe za prevaru, pronevjeru, pranje novca i lažiranje bankarskih podataka.
Prema tom planu, pouzdana poslovanja, koja se uglavnom obavljaju u Austriji i jugoistočnoj Evropi, biće prodata, a ostatak banke zatvoren.
Evropski komesar za konkurentnost Hoakin Almunija rekao je da odobrenje “jednom za svagda zatvara to poglavlje i minimalizuje troškove poreskim obveznicima, koji su već platili visoku cijenu”.

mojevijesti.ba

Ovaj članak ima (81) pregled/a
Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice ili Twitter-a

Facebook komentari

Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ostale vijesti iz kategorije

 • 1 Po ekonomskoj moći, BRIKS je prestigao G-7
  Svet je dobio novu „veliku sedmorku” u kojoj su, pored vodećih zemalja i ekonomija BRIKS, i Meksiko, Turska i Indonezija – objavio je autoritetni Financial Times.
 • 1 SAD prestižu Arape po proizvodnji nafte
  SAD će već do kraja 2014. prestići Saudijsku Arabiju po obimu dnevne proizvodnje nafte, piše londonski dnevnik Fajnenšl tajms pozivajući se na stručnjake Međunarodne agencije za energetiku.
 • 1 Oni drže sve bogatstvo ovog svijeta
  Svjetska ekonomska kriza ne utiče mnogo na najbogatije (neki bi rekli na one koji su je izazvali), što dobro ilustruju podaci o novcu koji imaju hedž fondovi.
 • 318247_1 Od danas nova novčanica od 10 evra
  Nova novčanica od 10 evra, bolje zaštićena od potencijalnog falsifikovanja i lako proverljiva, od danas će biti puštena u opticaj, objavila je Evropska centralna banka s napomenom da je Evrosistem podržao štampanje novih novčanica.
 • 1 Medvedev: Nećemo biti to što govore
  Spekulacije o pretvaranju Rusije u zatvorenu ekonomiju su neprikladne, jer želimo da ostanemo pri osnovnim principima makroekonomske politike, kaže Medvedev