Gasi se “Hypo Alpe Adria” Banka

Objavljeno u: Ekonomija
3 Septembar, 2013 Utorak u 22:05
Evropska komisija danas je odborila planove za rasformiranje i zatvaranje austrijske banke “Hipo Alpe Adrija”, koja je nacionalizovana uz velike troškove na vrhuncu globalne finansijske krize.
hypo_alpe_adria

U saopštenju Evropske komisije navodi se da je plan austrijske vlade u skladu sa pravilima EU o davanju državnoj pomoći, uz odobravanje ranijeg finansiranja i novih sredstava koja će možda biti neophodna.
Austrijske vlasti odobrile su pomoć od oko 4,5 milijardi evra banci “Hypo Alpe” kako bi se spriječio njen kolaps, a tokom prošlog mjeseca Beč je od Brisela zatražio dodatnih dvije godine za okončanje tog procesa.
“Hipo Alpe” je spašena propasti 2009. godine, nakon što su se, pored problema nastalih finansijskom krizom, pojavile i optužbe za prevaru, pronevjeru, pranje novca i lažiranje bankarskih podataka.
Prema tom planu, pouzdana poslovanja, koja se uglavnom obavljaju u Austriji i jugoistočnoj Evropi, biće prodata, a ostatak banke zatvoren.
Evropski komesar za konkurentnost Hoakin Almunija rekao je da odobrenje “jednom za svagda zatvara to poglavlje i minimalizuje troškove poreskim obveznicima, koji su već platili visoku cijenu”.

mojevijesti.ba

Ovaj članak ima (72) pregled/a
Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice ili Twitter-a

Facebook komentari

Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ostale vijesti iz kategorije

  • Britain Northern Ireland Scotland Referendum Britaniji preti monetarni haos
    Škoti bi da zadrže britansku funtu, ali vlada u Londonu upravo tu mogućnost isključuje. Najradije bi cela priča trebalo da izgleda ovako: sve je spremno.
  • 45275_vest_јужни-ток-финално Bugari potpuno obustavili Južni tok
    Bugarsko ministarstvo privrede i energetike naložilo je da se obustave svi radovi na projektu Južni tok dok se on ne usaglasi sa zahtjevima Evropske komisije.
  • u-makedoniji-za-otvaranje-firme-potrebna-dva-a-u-bih-37-dana Zašto propadaju firme u Hrvatskoj?
    Zagreb -- U Hrvatskoj je u prvih šest meseci ove godine osnovano manje kompanija nego u istom periodu prošle godine, a ugašeno ih je znatno više.