Hrana i zdravlje

Ovi mliječni proizvodi pravi su izvor zdravlja na stolu

Kozji sir, jogurt i surutku bi trebalo što češće imati na meniju, jer kod djece podižu imunitet, a važni su i za izgradnju i obnovu kostiju.

Podstiču pravilan rad digestivnog trakta, ali se preporučuju i u prevenciji i terapiji oboljenja jetre (masna jetra, ciroza, mononukleoza).

Delotvorni su kod osteoporoze, povišenog holesterola i krvnog pritiska, upala i rada bubrega.

Proteini iz kozje surutke se odmah apsorbuju i snabdevaju mišićne ćelije energijom i aminokiselinama, a atletičarima i rekreativcima obezbeđuje brz oporavak mišića posle treninga.

Izvanredna je i za trudnice, kod kojih postoji povećana potreba za belančevinama.

Surutka je bogata i esencijalnom aminokiselinom triptofan (prirodni sedativ). On stimuliše lučenje serotonina, najpoznatijeg neurotransmitera koji stvara osećaj relaksiranosti.

Serotonin deluje i antidepresivno, smanjuje apetit, snižava holesterol i čisti zubne naslage.

Related posts

Sadnja drveća je najučinkovitiji način za borbu protiv globalnog zagrijavanja

V.R.

Svakodnevna šetnja za vitalnost

V.R.

Poljubac kao lijek

V.R.

Ostavite komentar