Ako bubašvabe mogu da prežive nuklearnu katastrofu, zbog čega umiru od insekticida?

Objavljeno: 13.5.2019.


Da li je baš tako jednostavno: Izbor oružja zavisi od neprijatelja?
Insekticidi su otrovi kreirani specijalno da pogađaju nervni sistem insekata kada se direktno naprskaju.

Kada su u pitanju nuklearne bombe, dešava se da bubašvabe budu ispod površine zemlje dovoljno dugo, dok radijacija prođe i na taj način njihova vrsta preživi.

Otpornost bubašvaba na jednu od najvećih katastrofa koja može zadesiti planetu nerijetko se preuveličava. Istina je da nijedna bubašvaba ne bi preživjela kada bi je pogodila raketa, pa tako ni visoke nivoe radijacije.

Bubašvabe, kao i ostali insekti, jesu otpornije na radijaciju od kičmenjaka prvenstveno zbog svoje veličine i filtrirajućeg egzoskeleta. Zbog toga su otpornije i na periode oskudne ishrane i brzo se razmnožavaju. Zbog svih ovih karakteristika naučnici vjeruju da bubašvabe mogu duže da prežive u odnosu na kičmenjake bilo gdje na planeti gdje se desi nuklearni napad ili katastrofa.

Ako bubašvabe mogu da prežive nuklearnu katastrofu, zbog čega umiru od insekticida?

S druge strane insekticidi su pažljivo odabrana hemijska sredstva koja utiču na nervni sistem insekata izazivajući brzu smrt, karakteristčnih i po tome da se dugo zadržavaju na površinama (rezidualno dejstvo).

Namjena insekticida je da ubije bubašvabu, dok su nuklearni napadi kreirani da brišu čitave gradove. Riječ je samo o izboru pravog oružja, u zavisnosti od neprijatelja kog nastojimo da uništimo.

 

National Geographic

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *