Toyota, Denso i SoftBank investiraju u Uber

Objavljeno: 20.4.2019.


Japanski proizvođač Toyota Motor, dobavljač automobilskih delova Denso i fond SoftBank Vision su najavili da će uložiti milijardu dolara u američku tehnološku kompaniju za posredovanje u uslugama prevoza Uber.
Odluka o ulaganju u novo Uberovo poslovanje, grupu Advanced Technologies, doneta je “kako bi se ubrzao razvoj i komercijalizacija usluga deljenja prevoza visoko automatizovanim vozilima”, navodi se u saopštenju Toyote.

Najveći japanski proizvođač vozila i Denso će zajedno investirati 667 miliona dolara, a fond SoftBank Vision 333 miliona dolara, čime će se vrednost novog Uberovog poslovanja popeti na 7,25 milijardi dolara.

Toyota je u avgustu uložila 500 miliona dolara u Uber, a sada su poručili da će njihovo novo ulaganje u i proširenje partnerstva „pripremiti kompanije i celu automobilsku industriju za masovnu proizvodnju i komercijalizaciju automatizovanih automobila namenjenih zajedničkom prevozu i odgovarajućih usluga”.

Japanska automobilska kompanija planira da u sledeće tri godine u novo Uberovo poslovanje uloži još 300 miliona dolara kako bi pokrila troškove povezane s tim aktivnostima.

Izvor: SEEbiz

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *