Makron: “Gori dio nas”; Pokrenuta istraga o uzroku požara u crkvi Notr Dam

Objavljeno: 15.4.2019.


Francuski predsednik Emanuel Makron je povodom požara u katedrali Notr Dam izrazio saosećanje sa svim katolicima i građanima Francuske rečima “gori deo nas”.
“Dama Pariza je u plamenu”, napisao je na svom Tviter profilu predsednik Makron.

“Moje misli su sa svim katolicima i svim Francuzima. Kao i svi naši sunarodnici, večeras sam tužan jer gledam kako gori deo nas”, napisao je Makron.

Francuski predsednik Emanuel Makron obišao je večeras katedralu Notr Dam u kojoj je izbio veliki požar, saopšteno je iz Jelisejske palate.

Makron je otkazao za večeras planirano obraćanje naciji zbog “strašnog požara” u ovoj srednjovekovnoj crkvi, izjavio je zvaničnik iz kabineta predsednika.

Kako je ranije bilo najavljeno, Makron je trebalo večeras posle tromesečne nacionalne debate da iznese svoj plan odgovora na krizu izazvanu protestima Žutih prsluka, prenosi AP.

Vatrogasci se bore da lokalizuju požar. Na vrhu gotske katedrale vidi se dim kao i vatra pored njena dva zvonika, a srušio se i jedan toranj na crkvi.

Vlasti su rekle da je moguće da je vatra povezana sa radovima na obnovi crkve.

Katedrala Notr Dam je bila usred rekonstrukcije čija je vrednost oko 6 miliona evra, neki njeni delovi su bili pod skelama, dok su bronzane statue uklonjene prošle nedelje zbog radova.

 

“Kolosalna šteta”: Pokrenuta istraga o uzroku požara u crkvi Notr Dam

Parisko tužilaštvo pokrenulo je istragu o požaru koji je večeras izbio u srednjovekovnoj katedrali Notr Dam u Parizu.

“Sve gori, ništa neće ostati”, rekao je portparol Notr Dama Andre Fino, prenosi Rojters.

Zamenik gradonačelnika Emanuel Gregoar rekao je za BFMTV da specijalne ekipe pokušavaju da spasu umetnička i druga neprocenjiva dela koja se nalaze u katedrali.

On je rekao da je katedrala pretrpela “kolosalnu štetu”.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *