Gradonačelnik Blajburga: Nije nam drago što dolaze neonacisti

Objavljeno: 15.4.2019.


Austrijski gradić Blajburg ne želi da za svoje ime vezuje negativne konotacije zbog čega sve što se događa postaje problem na višem, regionalnom nivou. Lokalna vlast je objavila nedavno rezoluciju kojom traži od nadležnih državnih institucija da stvari reše putem zakonskih okvira, rekao je za hrvatski “Novi list” gradonačelnik Stefan Visotčnik.
Gradonačelnik Blajburga kaže da oni nemaju ništa protiv okupljanja u spomen na stradale, kao ni protiv održavanja mise. Grad Blajburg se sam ponudio da pomogne da se na poljani umesto krsta koji je nekad stajao, podigne pravi spomenik, objasnio je Visotčnik.

“Međutim, ono što primećujemo u poslednje vreme je to da se ovom obeležavanju sve više priključuju neonacisti iz pola Evrope, pa je tako prošle godine bilo devet prijava i sedam presuda, a stižu i različite grupe koje se sve više šire prema samom gradu Blajburgu”, objašnjava gradonačelnik Blajburga.

Visotčnik kaže da im nije drago da grad i Austrija kao država imaju takav imidž koji ne zaslužuju.

Blajburg ne želi uz sebe da vezuje negativne konotacije, pa sve ovo što se događa zapravo postaje problem na višem, regionalnom nivou. ”

“Kako bi se on rešio, objavili smo nedavno rezoluciju kojom tražimo od nadležnih državnih institucija da nam pomognu da rešimo stvari putem zakonskih okvira”, rekao je za Novi list gradonačelnik Blajburga.

Izvor: RTS, Novi list

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *