BL: Izvođač će platiti penale?

Objavljeno: 15.4.2019.


U Banjaluci ponovo kasne građevinski radovi na dugo najavljivanim infrastrukturnim projektima. Dok gradonačelnik Igor Radojičić za probijanje rokova na Zelenom mostu krivi izvođača radova, iz opozicije upozoravaju da gradske vlasti veoma dobro znaju kome povjeravaju milionske poslove.
Radovi na Zelenom mostu koji su počeli u junu prošle godine, trebalo je da budu završeni do kraja 2018. godine, međutim – nisu, pa je određen i drugi termin, nakon čega ni on nije ispoštovan. Građani su dočekali i polovinu aprila, a kraj radova na ovom mostu se ne nazire.

„Već drugi rok je probijen. Trebalo je 15. aprila da bude otvoren, a ja vjerujem da neće ni do šestog mjeseca biti završen. Nemam komentar. Ova ekipa nešto i radi. Kako je do sada bilo, ovo je i dobro“, ističu građani.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da za kašnjenje radova na ovom mosta punu odgovornost snosi izvođač radova „Prijedor putevi“ i da će zbog nepoštovanja uslova predviđenih ugovorom, preduzeće morati da plati „penale“.

„15. april je rok za završetak mosta, a koliko znam nije završen. To znači da će se morati postupati po ugovoru. U suštini, manje je bitno da li će biti kažnjeni sa ovim ili onim iznosom, mi insistiramo da izvođač ovo što prije završi. Ja se nadam da će se to u toku ovog proljeća završiti i da će Banjaluka dobiti jedan potpuno nov i savremen most“, naveo je Radojičić.

Za opoziciju, probijanje rokova na Zelenom mostu nije nikakvo iznenađenje. Odbornik SDS-a u Skupštini grada Banjaluka Aleksandar Petković, ističe da se nikakve kazne preduzećima ne mogu porediti sa onim što građani trpe mjesecima.

„Nije ovo prvi put da nešto kasni, kasne skoro svi radovi. Do sada, koliko ja znam, niko nije ispoštovao onaj određeni rok i ovo je nenormalno. To ne može i ne smije da se toleriše. Koji su to penali i koliko to novca iznosi? Ako je to neka paušalna kazna koju oni mogu da trpe, onda je to u suštini njima nagrada, a ne kazna“, naglašava Petković.

Od izvođača radova „Prijedor putevi“ nismo uspjeli saznati koji su razlozi višemjesečnih kašnjenja, budući da na naša pitanja nisu odgovorili. Kako je gradonačelnik ranije istakao, ovaj most mogao bi biti u funkciji tek u junu ove godine.

BN TV

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *