Fratar iz Čitluka u centru pedofilskog skandala, “Bilo je tu svega”

Objavljeno: 12.4.2019.


Bivše štićenice katoličkog doma za decu “Ivan Pavao II” u Čitluku posvedočile su da je fratar Kornelije Kordić od 2001. do 2014. godine zlostavljao njih četiri.
One su za zagrebački nedeljnik “Novosti’ posvedočile da je peta bivša štićenica sve videla i suprotstavljala se tome.

Devojke su želele da ostanu anonimne zbog stida, ali i straha od osvete, prenosi Index.hr.

One tvrde da se još 2010. godine za sve znalo.

Prema pisanju lista, mostarski biskup Ratko Perić, franjevački provincijal fra Ivan Sesar i Vatikan devet godina krili su od javnosti i policije prijavu za pedofiliju u đečjem domu. Niko od njih nije obavestio policiju, iako ih zakon Bosne i Hercegovine obavezuje na takvo postupanje.

Dom za decu “Ivan Pavao II” osnovala je 1994. godine Josipa Kordić, osnivač Zajednice sestara misionarki ranjene obitelji i sestra franjevca optuženog za zlostavljanje. Socijalne službe BiH su u poslednjih 25 godina u taj dom poslale nekoliko stotina dece.

Josipa Kordić preminula je 2003. godine pa je brigu za dom preuzela Kornelija Kordić sa bratom Kornelijem.

Jedna od sagovornica “Novosti” rekla je da se stanje pogoršalo posle smrti sestre Josipe.

“Još dok je teško bolesna ležala u krevetu, počeo je da nas redovno posećuje u sobama. Obilazio je ženske sobe, dečaci ga nisu zanimali. Išao je od kreveta do kreveta i zavlačio ruke pod pokrivač, dirajući nam intimne delove tela”, ispričala je ona.

Druga devojka je u vreme kada je bila zlostavljana imala 10 godina.

“Stajao je pored moga kreveta, ništa nije rekao. Osetila sam da me dira. Sećam se da sam bila okrenuta glavom prema zidu i da sam se skamenila. Nisam znala šta da radim”, rekla je devojka.

Treća sagovornica “Novosti” rekla je da je sve rekla psihologu i prijateljima, ali da joj niko nije verovao: “Rekli su mi da živim u svetom katoličkom centru i da lažem”, navela je ona.

Jedna od sagovornica “Novosti” je istakla da ona nije bila zlostavljana, ali da je bila svedok tome i da je uspela da mu se suprotstavi.

Kordić je novinaru “Novosti”, koji ga je suočio sa optužbama, reka da su to su laži. Na pitanje zašto bi ga neko lažno optužio, on je odgovorio da su mnoga deca očekivala materijalno zbrinjavanje, školovanje do fakulteta… “Očekivale su svašta. Bilo je tu svega”, tvrdi Kordić.

“Hoćete da kažete da su vas siročad i deca iz razorenih porodica, u tom trenutku devojčice od 10 ili 12 godina, prikazala kao seksualnog predatora iz materijalne pohlepe?”, pitao ga je novinar “Novosti”.

“Rekao sam vam šta mislim”, odgovorio je Kordić.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *