Od glečera “Grej” se odvojile dvije nove sante leda

Objavljeno: 15.3.2019.


U čileanskoj Patagoniji, dvije nove sante leda odvojile su se, posljednjih nedjelja, od glečera „Grej“. Odvajanje santi izazivalo je zabrinutost naučnika jer se događa sve češće.
Sante leda odvojile su se 20. februara i 7. marta, nakon što se u novembru 2017. od glečera odvojila još veća santa veličine tri fudbalska stadiona (380 metara puta 350 metara) i to u glacijalnom jezeru u nacionalnom parku „Tores del Paine“ na jugu Čilea.

Najznačajnije pucanje glečera prije toga dogodilo se početkom 90-ih, prenio je Rojters. Naučnici povezuju sve češće odvajanje leda od glečera sa rastom temperature.

„Posljednjih dana temperatura raste iznad normalnih nivoa i zabilježene su jake kiše zajedno sa porastom nivoa vode u jezeru, što su faktori koji bi mogli da objasne odlamanje santi leda“, izjavio je Rikardo Hana, iz Čileanskog antarktičkog instituta.

Naučnici sa univerziteta u Njemačkoj i Brazilu, zajedno sa stručnjacima iz Čilea i drugim lokalnim organizacijama, prate glečer „Grej“ od 2005. godine, na osnovu programa međunarodne saradnje.

U decembru ove godine, Čile će biti domaćin samita UN o klimatskim promjenama.

 

National Geographic

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *