Kako je prošao Suzuki Jimny na “testu severnog jelena”?

Objavljeno: 26.2.2019.


Suzuki Jimny dobija sve pohvale za svoje terenske karakteristike, ali kako se ovaj automobil ponaša prilikom naglih manevara na asfaltu?
Najnovija generacija malog Suzukijevog terenaca našla se na čuvenom “testu severnog jelena”, koji se sastoji iz manevra nagle promene pravca, pri brizini od 60 ili više km/h, čime se simulira izbegavanje određene prepreke na putu. Na taj način utvrđuje se koliko je određeni model stabilan i samim tim bezbedan u datim okolnostima.

Ovaj test svetu je približio švedski magazin Teknikens Värld (svet tehnike), koji već decenijama na taj način ispituje nove modele automobila.

Naime, na putevima u toj zemlji severni jeleni su česta pojava jer njihove ustaljene, prirodne pravce kretanja presecaju savremene saobraćajnice.

Test severnog jelena godinama sprovodi i španski automobilski sajt km77.com, koji je nedavno testirao Suzuki Jimny poslednje generacije.

Pogledajte kako se mali terenac pokazao tokom ovih oštrih manevara:

Iako španski novinari nove modele standardno ispituju pri brzini od 77 km/h (otuda i naziv sajta), Jimny nije uspeo da uspešno završi manevar pri nešto manjoj brzini (76 km/h).

Pokušaj pri brzini od 71 km/h takođe je doživeo neuspeh, a test je uspešno okončan tek kada je brzina spuštena na 68 km/h, što s obzirom na konstrukciju automobila i njegovu primarnu funkciju i nije toliko loš rezultat.

B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *