“Belgija da se izvini za zločine u Kongu”

Objavljeno: 12.2.2019.


Rasna diskriminacija protiv Afrikanaca “endemična je” u belgijskim institucijama.
Belgija treba da se izvini za zločine počinjene tokom kolonizacije Konga i izvrši reparaciji, saopštili su eksperti UN.

“Osnovni uzroci današnjih kršenja ljudskih prava leže u nedostatku priznavanja pravog obima nasilja i nepravde kolonizacije””, kaže radna grupe stručnjaka UN za osobe afričkog porekla u prelaznom izveštaju o Belgiji , prenosi AP.

Stav Radne grupe UN-a je da je rasizam u Belgiji i dalje prisutan.

“(Mi) smo zabrinuti zbog situacije sa ljudskim pravima ljudi afričkog porekla u Belgiji koji i dalje doživljavaju rasizam i rasnu diskriminaciju”, navodi se u saopštenju. Postoje jasni dokazi da je rasna diskriminacija endemska u institucijama u Belgiji.”, navode eksperti UN u izveštaju.

Oni su mišljenja i da bi Belgija trebalo da razmotri reparacije stanovnicima Konga “kao sredstvo pomirenja” s ciljem zatvaranja mračnog poglavlja u istoriji.

Dodaje se da belgijska vlada treba “da se izvini za zločine počinjene tokom kolonizacije”.

Radna grupa koja će u septembru predstaviti svoje konačne zaključke, pohvalila je belgijsku vladu zbog njene spremnosti da se bori protiv rasizma, navodi se u saopštenju.

Iz kabineta belgijskog premijera saopštili su da će vlada pažljivo pročitati i proceniti izveštaj pre nego što da da bilo kakav komentar, prenosi agencija.

Vladavina Belgije u Kongu dugo je kritikovana kao jedan od najgorih primera kolonijalne zloupotrebe i za rezultat je imala značajno smanjenje populacije, usled masivnog nasilja, gladi i širenja zaraza.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *