Austrijanci zabranili šahovnicu s prvim bijelim poljem: To je ustaški simbol

Objavljeno: 12.2.2019.


AUSTRIJSKE vlasti su na svojim službenim stranicama objavile nove smjernice tamošnjeg ministarstva unutrašnjih poslova za zabranu ekstremističkih simbola, među kojima se nalazi znakovlje Islamske države i ustaša.
Foto: Pixsell/Goran Stanzl/Austrijska vlada

Kako javljaju austrijski mediji, zabrana stupa na snagu 1. marta ove godine, s obzirom na to da je još prošle godine izglasana u parlamentu zahvaljujući prijedlogu vlade koju čine koalicijski partneri Narodna stranka (ÖVP) i Slobodarska stranka (FPÖ).

Kazne od 4 do 10 hiljada evra

Korištenje ovih simbola u javnosti će se kažnjavati kaznom od 4 hiljade evra, odnosno 10 hiljada ako ih neko koristi. Izuzeti od zabrane su medijski izvještaji, filmovi, pozorišne predstave i izložbe pod uslovom da je jasno da se u njima ne propagira ideologija ovih zabranjenih terorističkih i ekstremističkih organizacija.

Lista zabranjenih simbola je nadopunjena i s dva ustaška simbola, kako se može vidjeti na stranici državnog Pravnog informacijskog sustava. Prvi je veliko slovo U unutar kojega se može vidjeti šahovnica s prvim bijelim poljem na srebrnoj granati. Uza sliku je i detaljan tekstualni opis ovog simbola, tako da svakom austrijskom policajcu može biti jasno o čemu je riječ.

Zabrana šahovnice s prvim bijelim poljem i ustaškog U

Drugi zabranjeni ustaški simbol je šahovnica s prvi bijelim slovom iznad koje se nalazi slovo U, a Austrijanci su te ustaške simbole zabranili i sa znakovima Hamasa i Hezbolaha.

Povod za zabranu ustaških simbola u Austriji je skandalozni ustaški dernek na Bleiburgu koji evropski mediji nazivaju “najvećim okupljanjem neonacista u Evropi”. Ovaj kontroverzni događaj organizuje i Hrvatska biskupska konferencija, a pokrovitelj mu je hrvatski sabor.

Ustaški dernek na Bleiburgu

Austrijanci su proteklih godina počeli negodovati što taj ustaški dernek, koji se održava svake godine u maju, nanosi štetu reputaciji njihove zemlje te su ga počeli policijski mnogo strože nadgledati, no problem je bio što se austrijski Zakon o zabrani nacističkih simbola nije odnosio na ustaške simbole.

Nove zakonske izmjene koje stupaju na snagu za nekoliko dana su to riješile, pa će biti zanimljivo vidjeti šta će se dešavati.

 

Index

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *