U Sarajevu otvoren 14. Evropski omladinski olimpijski festival

Objavljeno: 11.2.2019.


Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) otvoren je na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu.
Zastavu BiH na stadion je unela počasna jedinica Oružanih snaga BiH, potom je Vojni orkestar Oružanih snaga BiH intonirao himnu Bosne i Hercegovine, a posle toga usledio je defile takmičara iz 46 zemalja učesnika igara koje će trajati do 16. februara.

Govore su održali gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, predsednik Evropskog olimpijskog komiteta Janez Kocijančič i predsedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Dodik je, zvanično otvarajući 14. EYOF, govorio o olimpijskom duhu i odbrani sporstke časti, javili su sarajevski mediji i naveli da je njegov govor bio popraćen zvižducima, ali i aplauzom.

On je mlade takmičare pozvao da dostojanstveno brane čast na ovogodišnjem takmičenju i zahvalio je Olimpijskom komitetu koji je organizovao igre za mlade.

Zahvalio je i mladim ljudima koji su omogućili, kako je rekao, da se olimpijska baklja vrati na ove prostore, a istakao je i da se Sarajevu ponovo vratio sjaj.

“Došli ste u zemlju pune različitosti, ali zemlju koja je poznata po dobrim domaćinima. Uveren sam da će vam pokazati kako se dočekuju gosti. Uveren sam da će olimpijska baklja doprineti stablizaciji mira i prilika ovde. Mi smo pobedili, a upravo ova svečana organizacija je pobeda za sve nas”, kazao je Dodik.

Svečanosti su prisustvovali i druga dva člana Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, kao i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić. Poseban gost ceremonije je makedonski premijer Zoran Zaev.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *