Pogodan momenat za rješenje KiM

Objavljeno: 11.2.2019.


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je danas kako je sada pogodan momenat na međunarodnom planu da se naprave pomaci u rješavanju pitanju Kosova jer, kako je rekao, pitanje je kako će se situacija odvijati u SAD-u nakon sljedećih predsjedničkih izbora.
Gostujući na televiziji Pink, on je kazao da treba iskoristiti ovo vrijeme za postizanje dogovora o Kosovu jer, kako je rekao, moguće je da se na vlast u Americi vrati administracija “koja je bila loša po nas”.

“Ta administracija nije bilo toliko Obamina koliko je bila Clintonova. Pitanje je koliko bi povratak Bidena i nekog iz tog kruga bio dobar za nas”, rekao je Dačić.

Po njegovim riječima, lideri kosovskih Albanaca čekaju da se takve promjene dogode.

“Za nas je i to opcija ali mislim da nikada neće uspjeti da postanu član Interpola, UNESCO-a, a da ne govorim o članstvu u Ujedinjenim nacijama”, rekao je srbijanski ministar i izrazio uvjerenje da će veoma brzo manje od polovine broja članica UN-a priznavati Kosovo kao nezavisnu državu.

Komentarišući oprječne izjave kosovskih lidera o mogućem razgraničenju, Dačić je ocijenio da je riječ o “kakofoniji, raznoglasju šumova koji dolaze iz Prištine sa ciljem da se ne donese bilo kakvo rješenje”.

“Oni nisu očekivali da će biti ovako jaki pritisci iz međunarodne zajednice da ukinu takse. Mislim da SAD neće zbog toga uvoditi sankcije Prištini, ali su najavili restrikcije u vojno-bezbjednosnoj saradnji”, rekao je Dačić.

Govoreći o napadu na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu, ministar je ocijenio da je taj incident posljedica antisrpske atmosfere u Hrvatskoj.

“Takva atmosfera postaje konstanta hrvatske politike. Mislim da se ovako nešto nikada nije desilo u Srbije, i to je ta velika razlika. Zato je odgovornost na ljudima koji vode vode državu, političke stranke, koji stvaraju javno mnjenje da osuđuju nasilje, a ne da stvaraju atmosferu linča”, naveo je Dačić.

(Beta)

One thought on “Pogodan momenat za rješenje KiM

  1. To se kod njih nikada nece desiti,jer su oni Njemacki Trojanski konj u borbi protiv Srba,Srbije…

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *