Ovako je bilo na ispitivanju

Objavljeno: 11.2.2019.


Ozren Perduv, jedan od članova grupe Pravda za Davida, napisao je ne fejsbuku kako je tekao informativni razgovor, vođen u subotu u Policijskoj upravi u Banjaluci. Kratko je ocijenio da je to bio “cirkus”, ali i da su u policiji svjesni da zbog nečanih radnji mogu i odgovarati nekada. . .
“Nas šestoro je preključe dobilo poziv da se javimo policiji, a u vezi sa predmetom – informativni razgovor”, navodi Perduv i dodaje da pojma nisu imali šta je stvarno predmet poziva, odnosno šta je tema informativnog razgovora.

Kaže da su se svi odazvali pozivu i svi su došli sa žutim trakama oko ruke šaljući na taj način jasnu poruku šta mislimo o svemu tome.

“Sa našim advokatom smo došli tačno u 17h i prijavili smo se na portirnici. Rečeno nam je da čekamo. Stojimo mi, čekamo, smijemo se, pričamo, zezamo. Prolaze desetine minuta niko nas ne zove. Advokat nam saopštava da to što rade (to čekanje) nema smisla i preporučuje nam da idemo, a da će on odraditi što treba umjesto nas. Ipak smo ostali. Nakon pola sata prozivaju jednog od nas”, kazuje Perduv, dodajući da je išlo jedno po jedno.

“Svako od nas se zadržao između pola sata do 45 minuta. Ja sam bio posljednji i pozvan sam u 20:15h na prvi sprat. Ulazim u kancelariju, a unutra njih 5-6 policajaca i naš advokat. Sjedam ja sa žutom trakom oko ruke i slušam. Oni se svi smiju, zezaju. Opuštena neka varijanta. Meni iskreno do zeze i do smijeha nije. Oni su na poslu, ja nisam. Ja svoje vrijeme trošim na gluposti i montirane procese”, otkriva Perduv, konstatujući da su inspektori bili i više nego ljubazni.

“Ja tad shvatim da ljudi sastavljaju zapisnik o ispitivanju okrivljenog, tj. mene zbog počinjenog prekršaja. Molim!? Za šta bolan okrivljen? Okrivljen sam da sam 27.1. organizovao, vodio, učestvovao i uzvikivao parole u neprijavljenom javnom skupu koji je trajao u vremenu od 18:00 do 19:40 prilikom koga je došlo do narušavanja javnog reda i mira. VAU! Popunjavaju oni tako zapisnik i traže lične podatke i kad su čuli gdje radim i da sam neoženjen rekoše – blago tebi, ne može bolja kombinacija”,piše Perduv na fejsbuku…

Slijedi novi zapisnik i novo ispitivanje

“Sve isto, samo drugi datum, 2. februar 2019. godine. Okrivljen da sam organizovao, vodio, učestvovao i uzvikivao parole u neprijavljenom javnom skupu koji je trajao u vremenu od 17:30 do 19:05 prilikom kog je došlo do narušavanja javnog reda i mira. VAU! I tu se ja slatko nasmijem i kažem njima – pa, kako samo dva zapisnika? Nedostaje ovdje još više od 300 zapisnika. Od 26. marta 2018. pa do 9. februara 2019…..uhuuu, koliko tu zapisnika treba. Nije fer da se samo neka dva datuma uzimaju” opisao je Perduv svoj dijalog sa istražiocima, koji su se, kako navodi, smješkali.

Na prijedlog advokata, kaže, odlučismo da nikakvu “odbranu” ne iznosimo, već da sve ostavimo za eventualni sud, ako taj cirkus od procesa ikada dođe do suda.

“Ne vrijedi trošiti svoju energiju i vrijeme tu u policiji. Ostalo na kraju da se potpišem. Kaže advokat – pošto ima mnogo za potpisivati ti piši samo O.P. Ja onako u čudu gledam u policijske službenike i pitam da li može to tako. Kažu oni – može. Tako da sam ja, pismen i obrazovan, potpisivao se sa O.P.” navodi Perduv i dodaje da su inspektori dok se on potpisivao prozborili i par riječi o skandalu Jelene Karleuše.

“Opuštena atmosfera makismalno. Rekoše na kraju da bi nas rado pozvali sad da zajedno odemo na kafu, ali to šteti našem kredibilitetu, ali i njihovom. Mislim se u sebi – o kakvom vi to vašem kredibiltetu pričate. I tako negdje oko 20:45h završi moje saslušanje”, napisao je Perduv, a prenio je i svoj utisak da je bilo proceduralnih propusta i da je u pozivu moralo da stoji zbog čega se pozivaju na informativn razgovor.

Sve to je urađeno na taj način, jer su, kako mu se čini, i oni svjesni toga.

“Rekoh vam da su se zezali, da su bili i više nego ljubazni i opušteni. Znate zašto? Zato što oni vrlo dobro znaju da to što im je naređeno da urade veze sa pameću nema, pa im je neprijatno, ali ipak rade. Svjesni su da mrcvare normalne, pristojne, obrazovane ljude. Svjesni da mrcvare bračni par koji je doživio najgoru vrstu tragedije u životu. Svjesni su da to rade, a ipak rade. Svjesni da zbog tih nečasnih radnji mogu nekad i odgovorati, pa pokušavaju da nekako ispeglaju čitavu situaciju. Naredbodavci su smišljeno to uradili sa željom da onemoguće šetnju koja je planirana bila za 18:30h misleći da smo mi neki bitni tu, da smo mi neki organizatori. Sa željom da zastraše druge. Oni ne shvataju da organizatora nema, što je pokazala i jučerašnja šetnja”, napisao je, između ostalog, Perduv na fejsbuku.

BN TV

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *