Kako da se sjetite svega što ste zaboravili?

Objavljeno: 11.2.2019.


To vam se stalno događa: umalo ste zaspali za vrijeme sastanka na poslu, zaboravili ste da nahranite ljubimca ili ste ostavili telefon u frižideru.
Svima nam se dešava da nam mozak ponekad zakaže, ali uz pomoć par trikova, lako možemo poboljšati memoriju.

Evo šest tehnika koje će vam biti od koristi.

TUŠIRAJTE SE ZATVORENIH OČIJU

Svucite se, uđite u kadu i zatvorenih očiju potražite šampon i sapun. Tako ćete stvoriti mentalne zapise koje ćete poslati mozgu kao vježbu. U stvari, sve što radite zatvorenih očiju je dobar način da osvježite svoj fokus i pamćenje, kaže dvostruki šampion takmičenja u pamćenju USA Memory Championchip Ron Vajt.

PLEŠITE KAO DA STE NA SOPSTVENOM VJENČANJU

Kada đuskate, ne samo da se aktivira mali mozak – dio koji je zadužen za promišljanje i prosuđivanje – već mozak proizvodi BDNF (neurotrofni moždani faktor).

To je protein koji pomaže neuronima da se efikasnije kreću.

PONAŠAJTE SE KAO LJEVORUKI

Radeći jednostavne stvari, kao što je češljanje ili pranje zuba nedominantnom rukom, natjeraćete mozak da ponovo nauči određene stvari na način.

Kada upotrebljavate slabiju ruku, aktivirate različite dijelove mozga koji sadrže nove memorije.

POSTANITE PING-PONG ŠAMPION

Stoni tenis će unaprijediti vaš periferni vid i povećati memoriju. Kada je riječ o vježbama za pamćenje, radite ih tako da vaš mozak ne zna kako da ih radi. Ako stvari radite tako da ih mozak prepoznaje, nećete puno napredovati.

PRAVO U ŠOPING

Iako kupovina može ozbiljno isprazniti vaš novčanik, ona je veoma korisna za vaš mozak. Dok kupujete, vi ste fizički aktivni – šetate, pravite kalkulacije, a svaka od tih aktivnosti stimuliše različite dijelove mozga.

ŠKOLA ZA KLOVNOVE

Prema studiji magazina Nature, učeći da žonglirate proširićete oblasti u mozgu. Za samo tri mjeseca, povećaćete sivu materiju u srednjem mozgu – regiji koja je zadužena za vizuelnu i motoričku sposobnost.

 

Mens Health

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *