Čović: Split ne može da se poredi sa Tatonom, Kralj: Vikao sam ‘Crnogorac sam’, da bi znali koga su ubili

Objavljeno: 11.2.2019.


Predsednik SD Crvena zvezda Nebojša Čović istakao je da incident u Splitu nikako ne može da se poredi sa slučajem ubistva Brisa Tatona.
Nekoliko Hrvata napalo je vaterpolist Crvene zvezde dok su sedeli u kafiću na Rivi uoči gostovanja lokalnom Mornaru u subotu.

“Da ne bi opet bilo zamena teza i pominjanja Tatona, jedna je navijački sukob, a drugo kada su napadnuti sportisti. Ovi momci nisu dali nijedan povod da budu napadnuti, a usledio je organizovan napad šipkama, noževima… Ovde se radi o pokušaju linča i to napominjem da hrvatsko pravosuđe ne bi opet pravilo neke egzibicije”, rekao je Čović.
Čović je istakao da je ovo bio organizovan napad, ali i dodao da Zvezda, za sada, neće istupati iz regionalne lige.

“Split je postao grad slučaja, pre nekoliko godina su nacrtali kukasti krst na Poljudu. Oni se slično ponašaju kad dođu i Dinamo i Cibona. Oni imaju halucinaciju prema Zvezdi. Utisak je da tim gradom upravlja Torcida, a to svakako nisu vrednosti EU, čiji, ej, Hrvatska član”,
 poručio je Čović.

Trener Aleksandar Filipović objasnio je da je ekipa sve vreme od ulaska u Hrvatsku imala obezbedjenje.

“Prilikom ulaska u Hrvatsku imali smo obezbedenje. Posle treninga starija grupa igraca me pitala da li mogu do grada. Bili su u civilnim jaknama i normalno obučeni. Ispod jakne su imali trenerke sa grbom, ali se to nije videlo. Policija koja nas je pratila ih je pustila da se prošetaju, jer nisu imali nikakvih obeležja. Oni nisu šetali rivom u jaknama, niti bilo koga provocirali”,
 rekao je Filipović.

Potpredsednik SD CZ Stojan Vujko izjavio je da sve što se dešavalo nema veze sa utakmicom, niti sa rivalstvom, nego ima mnogo širu sliku.

“Apelujem na hrvatske političare da utiču na svest svog naroda i da je takvo ponašanje nedopustivo”, rekao je Vujko.

Golman vaterpolista Crvene zvezde Alesandro Kralj pokazao je na konferenciji za medije ranu na nozi, koju mu je nožem naneo jedan od huligana u Splitu.

Kako je rekao, samo je pukom srećom sačuvao živu glavu jer se napadač okliznuo.

“Kada je konobar u kafiću gde smo seli video ispod jakne Zvezdin grb, prišao je i rekao kakav je to grb i preteći rekao bolje pokrij to. Mislio sam da je šala, potom smo prešli u drugi kafić i trenutku dok sam gledao u telefon prišli su momci sa strane. Krenuli su udarci, spala mi je jakna i ostao sam na sred rive u Zvezdinoj trenerci”, ispričao je Kralj.

Kako je naveo, pokušava je samo da spase živu glavu.

Ostala su mi dva mobilna u kafiću, nije problem polomljen nos, koliko neke druge stvari… Imam ćerku od četiri meseca, ženu… Rekao sam da sam Crnogorac, branio se tim rečima u afektu, a u isto vreme govorio ko sam i šta sam da znaju ako me ubiju, koga su ubili. Trčao sam, kada sam video jednog da ide na mene nožem, na sreću okliznuo se i samo me zakačio po nozi. Kad sam shvatio da nemam izbora, jedino rešenje mi je bilo da skočim u vodu. Posle mi je i policija rekla da sam dobro uradio. Tada su krenuli da me gađaju kamenicama, vikali da skidam sve sa sebe. Najviše me zabolelo što su me posle vređali obični ljudi”, naveo je vaterpolo golman.

On je odgovorio i kritičarima zbog toga što je rekao da je Crnogorac.

“Mislio sam na dete, ženu i samo sam hteo da se spasem”, ispričao je Kralj.

Vaterpolisti Crvene zvezde Dušan Vasić i Miloš Maksimović opisali su traumatičan događaj iz Splita kada ih je krvnički napada grupa Hrvata.

On je ispričao da su on i saigrači odlučili da posle treninga prošetaju i popiju kafu, kao i da su čim su seli u kafić primetili da ih konobar “čudno gleda”.

Rekao je da su, nakon što je konobar Kralju “pretećim tonom” poručio da pokrije grb Zvezde, odlučili da promene lokal.

“Posle 20-ak minuta do nas su dotrčali maskirani momci i počeli da nas udaraju. Kralj je najgore prošao jer je kucao poruku i nije video da prilazi tih šest, sedam, osam momaka. Mislim da je jedan momak držao nož, dok je Maksimovića jurio momak sa štanglom”, rekao je Vasić.

Vasić je tokom karijere igrao u Splitu, bio je član lokalnog Jadrana.

Miloš Maksimović je istakao da nisu želeli nikog da provociraju.

“Kad je počeo napad video sam te momke kako su utrčali u baštu kafića. Počeo sam da trčim ka drugoj strani, ali dva-tri momka su bili ispred i krenuli za mnom. Jedan od njih me je gađao palicom i pogodio u nogu. Potom sam ušao u kafić i zamolio ljude da pozovu taksi, ali niko to nije učinio, kao i gospođa iz hotela pored. Imao sam sreću da sam posle desetak minuta sam našao taksi i vratio se u hotel”, rekao je Maksimović.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *