Hladnoća u SAD gotovo prepolovila autonomiju vozila na struju

Objavljeno: 7.2.2019.


Na veoma niskim temperaturama, električni automobili mogu privremeno da izgube i preko 40% fabrički deklarisane automonije u vožnji, saopštila je američka organizacija AAA Foundation for Traffic Safety. Slična iskustva ovih dana imaju i vozači u SAD.
AAA je sproveo istraživanje koje je pokazalo da se pogonske baterije znatno brže prazne na velikoj hladnoći, pre svega zbog potrebe za neprekidnim zagrevanjem putničke kabine.

U studiji se navodi da u uslovima veoma niskih, zimskih temperatura vazduha, radijus kretanja može privremeno da bude skraćen za više od 40 odsto. 

Ovo istraživanje, sprovedeno na pet modela automobila na struju, takođe je pokazalo da se autonomija smanjuje i u slučaju veoma visokih temperatura, tokom leta, ali ni približno kao u zimskom periodu.

Kako se navodi, fabrički deklarisana autonomija u vožnji može se postići tek u umerenim klimatskim i vremenskim uslovima.

Mnogi vlasnici električnih automobila u SAD – uključujući i vozače Tesle – primetili su da im je radijus kretanja značajno opao tokom protekle sedmice, kada su u toj zemlji zabeležene izuzetno niske temperature vazduha.

Oni su sa na društvenim mrežama žalili na smanjenje autonomije u vožnji, ali i na zaleđenje ručice za otvaranje vrata.

“Važno je da vlasnici električnih automobila budu upoznati sa ograničenjima svojih vozila u ekstremnim klimatskim uslovima, kako ih slične situacije ne bi zatekle nespremnima”, kažu u organizaciji AAA.

AAA je u pripremi ove studije testirao električne modele BMW i3s, Chevrolet Bolt iNissan Leaf iz 2018, kao i Teslin Model S 75D i Volkswagen e-Golf iz 2017. godine.

Svi ovi modeli imaju deklarisanu autonomiju od najmanje 160 km sa punim baterijama.

Automobili su testirani na -7 stepeni Celzijusovih, kao i na +35 stepeni, a dobijeni rezultati upoređeni su sa onima zabeleženim u na umerenih +24 stepena Celzijusa.

U prvom slučaju, autonomija je pala za 12%, bez uključenih grejača. Kada je bilo uključeno i grejanje u vozilu, radijus je opao za čak 41%.

Razlike su znatno manje na visokim temperaturama, pa je na +35 stepeni autonomija smanjena za 4%, bez uključenog klima uređaja, a pad je iznosio 17% kada je putnička kabina bila rashlađivana.

Sa problemom smanjena autonomije, odnosno većeg utroška energije za prelazak istog puta, protekle sedmice suočio se i Džejson Hjuz iz Severne Karoline, inače vlasnik Teslinog Modela 3.

On je primetio da mu je za svakodnevnu vožnju od 25 km, tokom hladnog vremena kada je temperatura vazduha iznosila -7 stepeni Celzijusa, bilo potrebno dvostruko više električne energije nego inače.

Hjuz, koji se bavi reparacijom i preprodajom korišćenih delova i komponenti Tesla automobila, kaže da ekstremno niske ili visoke temperature najviše pogađaju one koji ova auto koriste na kraćim distancama, jer im je (u odnosu na ukupno vreme provedeno u putu) potrebno više vremena da kabinu vozila zagreju tokom zime, odnosno rashlade tokom leta.

AAA savetuje vozače električnih automobila da u vreme ekstremnih temperatura drže uključeno grejanje/klimu i tokom perioda dok svoja vozila pune na električnim priključicma.

Dodaje se da automobili na struju dobro funkcionišu i po hladnom vremenu, ali je potrebno malo više planiranja i bolja organizacija pre puta.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *