Hakeri besplatno distribuiraju 2,2 milijarde “hakovanih” korisničkih podataka

Objavljeno: 3.2.2019.


Hakeri, koji probijaju onlajn servise, imaju tendenciju da prodaju ukradene podatke na dark webu.
U proteklih nekoliko godina bilo je nekoliko velikih curenja podataka u kojima su kompromitovani podaci stotina miliona korisnika. Sada izgleda da su neki hakeri stavili većinu tih procurelih podataka u objedinjen paket koji sadrži 2,2 milijarde jedinstvenih korisničkih imena i lozinki. Ova baza podataka se sada besplatno distribuira onlajn.

Prema izveštajima, kolekcija od 2,2 milijarde jedinstvenih korisničkih imena i lozinki se slobodno distribuira kroz hakerske forume i torente. To znači da svako može doći u posed podataka, čak i ukoiliko ne znaju šta specifično da rade sa tim podacima.

Ovo stiže nakon ranijeg velikog curenja od 773 miliona jedinstvenih korisničkih imena i lozinki, koji su takođe slobodno distribuirani na mreži. Dodatne baze podataka sličnog tipa sada su se pojavile na mreži, sa ukupno 845GB ukradenih podataka.

Većina ukradenih korisničkih podataka izgleda stiže iz velikih napada na kompanije kao što su Yahoo, Dropbox i LinkedIn. Ovo može predstavljati veliki problem za one koji imaju naviku da koriste istu lozinku za sve svoje naloge i ne mogu da budu sigurni da li su njihovi podaci kompromitovani.

Izvor: Ubergizmo

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *