Ljekari se bore za život izbodenog gradonačelnika Gdanjska

Objavljeno: 14.1.2019.


Gradonačelnik Gdanjska Pavel Adamovič izboden je nožem na gradskom trgu na proslavi najveće dobrotvorne manifestacije u Poljskoj. Lekari mu se bore za život.
Poljak koji je večeras na sceni na gradskom trgu tokom proslave najveće doborotvorne manifestacije u Poljskoj napao nožem i teško povredio opozicionog gradonačelnika Gdanjska Pavela Adamoviča, lokalni je kriminalac koji je pet godina proveo u zatvoru, saopštila je poljska policija.

Obezbeđenje je muškarca savladalo a policija uhapsila, dok su na licu mesta spasioci pružili hitnu pomoć i Adamovič je hitno u teškom stanju, sa ubodnim ranama u stomak prevezen u bolnicu, javlja poljski portal Onet.

“Napadač je 27-godišnji žitelj Gdanjska koji je u prošlosti osuđivan za krivična dela protiv zdravlja i života. Do bine je prošao najverovatnije zahvaljujucí propusnici za medije”, kazala je poljskoj državnoj televiziji portparol lokalne policije u toj luci na Baltiku Karina Kaminjska.

Dnevnik Gazeta viborča javio je da je napadač koji je upao na scenu, izbo gradonačelnika i vikao da ga je opoziciona Građanska platforma dok je bila na vlasti nevinog strpala u zatvor, u stvari Stefan W. koji je nedavno izašao iz zatvora pošto je bio osuđen na 5,5 godina zbog oružanih pljački četiri banke u Gdanjsku.

Lekari se trenutno bore za život teško povređenog gradonačelnika, jednog od istaknutih političara opozicione Građanske platforme bivšeg poljskog premijera, sadašnjeg predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska.

Prema nezvaničnim informacijama, Adamovič je izboden više puta u predelu srca i ima probijenu aortu a nakon pružanja hitne pomoći na bini odmah posle napada u kritičnom stanju prevezen je u bolnicu gde ga operišu, dok je predsednik Poljske Andžej Duda saopštio je da su lekari tokom operacije uspeli da povrate rad srca.

Napad su žestoko osudili među prvima najviši poljski zvaničnici, premijer Mateuš Moravjecki, ministar unutrašnjih poslova Joahim Bruđinjski i predsednik Poljske Andžej Duda iako se radi o političaru opozicije koji im je godinama trn u oku.

“Potreseni smo svi tim šokantnim napadom. Ništa nikada ne može da opravda taj zločin. Danas gradonačelnik Adamovič nije naš politički protivnik već žrtva zločinačkog napada. Svi smo zajedno u moltivama za njegovo zdravlje”, reagovala je u ime vladajuće stranke Pravo i Pravda potpredsednica Sejma poljskog parlamenta Beata Mazurek.

Gradonačelnik Gdanjska izboden je i teško povređen na proslavi povodom prikupljanja pomoći za opremu za dečije bolnice u Poljskoj, najveće dobrotvorne akcije u zemlji, na koju međutim, sumnjičavo gledaju sadašnje konzervativne poljske vlasti a kampanju protiv nje vodi provladina poljska državna televizija TVP.

Veliki orekstar praznične pomoći već 27 godina organizuje roker Ježi Ovsjak i njegova fondacija a danas je 120.000 volontera na ulicama širom zemlje prikupljalo novac za lečenje bolesne dece.

“Svet od plastelina koji kreira TVP, poruka koja sugeriše da skupljam pare u neki džak i da ih nekud odvozim, da sam ih proneverio, taj svet od plastelina izaziva mržnju, dovodi do toga da neko upada na scenu i diže nož”, kritikovao je poljske vladajuće konzervativce i provladinu državnu televiziju na konferenciji za novinare nakon napada idejni otac i šef Velikog orkestra praznične pomoći Ježi Ovsjak.

Istovremeno Ovsjak i fondacija su poručili da napad prema prvim saznanjima policije nema veze sa samom dobrotvornom akcijom i apelovali su na Poljake da se suzdruže od komentara na društvenim mrežama koji izazivaju samo dalje podele i mržnju u društvu.

“To se dešava u Srednjoj Evropi. U Poljskoj. Poljskoj koja je izmislila Solidarnost. Koja je izmislila da se može bez nasilja. Ali toliko smo zastranili za tri godine da ne možemo da poštujemo ni ovakav dan. Na trenutke ovo je divlja zemlja. Ne radite to, ne može se nasiljem protiv nasilja”, apelovao je Ovjsak odmah nakon napada na opozicionog gradonačelnika Gdanjska.

“Napad na Pavela Adamoviča zavređuje najžešću osudu, u mislima i molitvama smo sa Adamovičem”, poručio je premijer Moravjecki na Tviteru.

“Neshvatljivi varvarski napad koji nema opravdanja. Nemam reči da objasnim napade takvog tipa. Sve okolnosti tog napada moraju da budu temeljno istražene”, kazao je ministar Bruđinjski.

“Molimo se svi za gradonačelnika Adamoviča. Pavele uz tebe smo”, poručio je na Tviteru bivši partijski šef Adamoviča, nekadašnji poljski premijer sada predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Adamovič (53) je gradonačelnik Gdanjska, baltičkog lučkog grada od 1998. godine, napominje AP. On je bio član demokratske opozicije nastale u tom gradu pod liderstvom Leha Valese tokom 1980-ih.

Nakon što je napustio Građansku platformu, izabran je ponovo za šesti mandat kao nezavisan kandidat. Kao gradonačelnik, bio je progresivan glas koji podržava prava LGBT zajednice i toleranciju prema manjinama.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *