FT: Ako padne Cipras ulog je prevelik

Objavljeno: 14.1.2019.


Glasanjem o poverenju vladi Ciprasa nakon što se koalicioni partner njegove Sirize povukao iz vlade zbog sporazumu s Makedonijom veliki je ulog, piše FT.
Taj ulog, kako navodi Fajnenšel tajms, visok je ne samo za ghrčkog premijera Ciprasa, već i za Skoplje, ali i za Balkan i EU.

Bilateralni sporazum Atine i Skoplja usaglašen prošle godine kojim se previđa da grčki sused promeni ime u Republika Severna Makedonija okončao bi gotovo tri decenije star spor koji je izbio nakon raspada bivše Jugoslavije i otvorio put Skoplju da se pridruži NATO i EU što bi predstavljalo podsticaj i za pet zapadnobalkanskih suseda koji takodje žele da se pridruže evropskom bloku, navodi britanski list.

Navodeći da Cipras sada mora da se bori za većinu u parlamentu gde njegova partija ima 146 od 300 mesta, FT dodaje da bi Ciprasov neuspeh doveo u sumnju dogovor o preimenovanju Makedonije, koji je u petak odobrio makedonski parlament ali je potrebno da ga ratifikuje i grčka strana.

List podseća da je postizanje sporazuma o rešavanju spora oko imena, koji su u junu postigli grčki i makedonski premijer, bilo od ključnog značaja i za dogovor o početku pregovora o pristupanju EU sa Skopljem, uprkos zabrinutosti nekih članica zbog vladavine prava i organizovanog kriminala.

Pristalice proširenja EU već vode bitku da ubede skeptične zemlje poput Francuske i Holandije da je Makedonija ostvarila konkretan napredak u reformama koje su potrebne za početak pristuponih pregovora.

Rasparava u Atini sada preti kao dodatna neželjena prepreka za one u EU koji žele da prigrle svoje zapadnoblaknaske susede dok Britanci – verovatno – odlaze, piše FT.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *